In het spoor van Mendeljev? Belgische geleerden en de periodieke tabel
Vele tabellen
De overlevering vertelt dat Mendeljev op de koude nacht van 17 februari 1869 wakkerschrok en in een razende vaart zijn classificatie van elementen neerpende. In een droom was hem de oplossing geopenbaard voor het vraagstuk dat hem al jaren bezighield: bestond er een natuurlijke ordeningsmanier voor de 63 gekende chemische elementen waaruit alles op aarde is opgebouwd?[1] In werkelijkheid kon de Russische scheikundige steunen op oud en nieuw onderzoek. Al sinds het einde van de achttiende eeuw waren wetenschappers op zoek naar een rationele ordening van de gekende elementen. Als onderscheidend principe gebruikten zij bijvoorbeeld de fysische of chemische eigenschappen van een stof: smelttemperatuur, elektronegativiteit, oxidatiegraad,… Hoewel sommigen onder hen, zoals Antoine Lavoisier, erin slaagden om verbanden tussen groepjes elementen te leggen, bleef dat ene grote, omvattende systeem buiten bereik.
Een sisser
Mendeljev spaarde geen moeite om zijn tabel wijd te verspreiden. Naast zijn publicaties bij het Russische Chemische Genootschap in 1869 en 1870, liet de geleerde vertalingen in het Frans, op dat moment de internationale taal, en in het Duits, dé taal van de chemie, verschijnen. Zijn geschriften veroorzaakten in de wetenschappelijke wereld echter niet een algemeen gevoel van bewondering en enthousiasme dat populair-wetenschappelijke verhalen er graag aan toekennen. Integendeel, buiten Rusland werd Mendeljevs theorie overwegend lauw onthaald. Voor de meeste chemici was zijn tabel er één uit de vele. Andere chemici wezen Mendeljevs tabel samen met andere tabellen - in het bijzonder deze van Newlands - resoluut af, vanuit het idee dat een classificatie op atoomgewicht even logisch was als eentje op alfabet, kortom: ronduit bespottelijk.[3]
Een Belgische Mendeljev uit de plantkunde
Didactisch paard van Troje
Buiten de onderzoekswereld kunnen echter wel sporen van Mendeljev in België teruggevonden worden. Met name leraren en docenten chemie hadden in deze periode interesse in ordeningssystemen voor anorganische chemie. De tabel was een krachtig didactisch hupmiddel. Het reikte de handboekauteur een manier aan om zijn tekst rationeel te structureren. De tabelvorm bood in één oogopslag een efficiënt overzicht.
Tussen vernieuwing en zekerheid
Receptiegeschiedenissen vertonen een traag en soms grillig parcours. Wanneer we de vroege reacties op ontdekkingen onder de loep nemen, constateren we dat ook in België chemici weinig interesse toonden voor de periodieke tabel en er geen rekening mee hielden in hun onderzoek. De eerste schuchtere doorbraak van Mendeljev in België gebeurde in een pedagogische context. Hieruit blijkt dat handboeken en lesmateriaal vaak ten onrechte worden onderschat als kanalen voor de verspreiding en zelfs productie van kennis. Maar, net als bijvoorbeeld congressen, kunnen zij beschouwd worden als een platform voor conceptuele innovatie. Bij Belgische pedagogen was in deze vroege receptiefase vooral sprake van een nieuwsgierige voorzichtigheid. Swarts en De Wilde lieten hun studenten kennismaken met trending wetenschappelijk debatten en interessante filosofische beschouwingen zoals de periodieke tabel. Of de hoogleraren nu overtuigd waren van de theorie van Mendeljev of niet, wanneer het didactiek betrof, kozen ze meestal voor betrouwbare tools waarmee ze ervaring hadden. Verder onderzoek rond universitaire handboeken en leerboeken uit het middelbaar onderwijs kan meer klaarheid scheppen in de latere fasen van de introductie van Mendeljev in de Belgische onderwijs- en wetenschapswereld. |
- Jump up ↑ De rest van de meer dan 110 elementen die we vandaag de dag kennen, werden pas veel later ontdekt.
- Jump up ↑ Het valentieconcept verwijst naar het aantal atomen waarmee een atoom zich kan binden. Voor Kekulé was deze valentie een constante voor ieder element, bijvoorbeeld vier voor koolstof. Van Tiggelen, "De scheikundige theorieën", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 187.
- Jump up ↑ De prestigieuze Franse wetenschapsgemeenschap, die een lange traditie van debat rond classificatie kende, beschouwde Mendeljevs tabel als één van de vele, maar niet als de ultieme oplossing. Wel zagen Franse chemici er een ondersteuning van de atoomtheorie in. De Duitse scheikundigen waren eerder bekend met een andere classificatie in tabelvorm, die van Meyer, maar slechts een enkeling gebruikte hem in het onderzoek of de lespraktijk. Gelijkaardige reacties werden genoteerd in Scandinavische en Zuid-Europese landen. In Groot-Brittannië was het periodiek systeem wel tegen de jaren 1880 ingeburgerd, aldus historicus Gordon Woods. De Britse Royal Society reikte in 1882 de Davy Medal uit aan Mendeljev en Meyer voor hun werk rond de tabel.
- Jump up ↑ In 1886 deelde het Bulletin haar leden in een kort stukje de ontdekking door Clemens Winkler van het door Mendeljev voorspelde germanium (eka-silicium) mee. Bulletin de l'Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, (1886), 127. En in 1896 werd de toetreding van Mendeljev als geassocieerd lid van de Academie aangekondigd. Idem, (1896), deel 2, 550. In 1907 volgde een eveneens korte melding: de dood van Mendeljev. Idem, (1907), 129.
- Jump up ↑ Zo werden na de publicatie van 1869 nog drie nieuwe door Mendeljev voorspelde elementen gevonden. De ontdekkers hadden de tabel echter niet gebruikt.
- Jump up ↑ De Wildeman, "Notice sur Léo Errera", in: Bulletin de la Société royale de botanique de Belgique, 44 (1907), 8.
- Jump up ↑ Het artikel van Errara bestond in 1878 slechts als een pli cacheté, afgeleverd aan de Academie voor Wetenschapen, en verscheen pas in 1881 op vraag van de onderzoeker in het Bulletin. Als reden voor de late publicatie gaf Errara op dat hij in 1878 nog enkele bijkomende experimenten wilde doen. Aangezien hij niemand vond om de complexe chemische experimenten voor hem uit te voeren, besliste hij in 1881 om toch tot publicatie over te gaan. Bijkomende motivatie was dat de Britse geleerde Thomas Carnelley in 1879 gelijkaardige resultaten had gepubliceerd. "Sur le magnétisme des corps en relation avec leur poids atomique" en "Sur la loi des propriétés magnétiques. Note préliminaire", 313 en "Sur le magnétisme des corps en relation avec leur poids atomique", 1900, 152-161.
- Jump up ↑ Ook in andere Europese landen gebeurde de integratie van het periodiek systeem, zij het met wisselend succes, via het schoolsysteem. In Frankrijk werd classificatie gezien als een thema dat enkel geschikt was voor gevorderde studenten. In Duitsland bestond een stevig verankerde didactische traditie en was er geen nood aan innovatie. In Groot-Brittannië raakte het periodiek systeem slechts rond 1920 echt in de handboeken ingeburgerd, hoewel academische chemici aI sinds 1880 overtuigd waren van de juistheid ervan. In Rusland zelf werd de periodieke tabel, dankzij Mendeljevs invloedrijke handboek wel snel in het lessenpakket opgenomen.
- Jump up ↑ Swarts, Théodore, Précis de chimie générale et descriptive, 1868 en 1878.
- Jump up ↑ De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive, 1884, 1.
- Jump up ↑ De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive, 1884, 399-404.
- Jump up ↑ De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive, 1884, 1.
- Jump up ↑ 'Le nouveau volume est le résultat d’une révision et d’une remaniement complets [...] rendus nécessaires par les progrès rapides et incessants de la Chimie. Dans la description et le groupement des éléments, l’ordre adopté est celui du système périodique des éléments, en maintenant toutefois l’ancienne division des corps simples en métalloïdes et métaux.' De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive , 1897, 1.
- Jump up ↑ 'Ces faits remarquables démontrent d’une manière éclatante que le système périodique des éléments est l’expression d’une loi naturelle.' De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive, 1897, 406.
Deze tekst is gebaseerd op Brigitte Van Tiggelen, "Le tableau périodique. Elements d’histoire d’un outil pour la chimie", Cycles de conférences: La science à la lumière de son histoire, 2019, 26 februari, onuitgegeven document. Van Tiggelens studie zal het onderwerp vormen van een te verschijnen publicatie in Revue des Questions Scientifiques. Deze studie volgt op een presentatie, gegeven te Sopron, Hongarije in 2009 samen met Pieter Thyssen in een sessie georganiseerd door Masanori Kaji "Chemical Order in Transit. Comparative Studies of the Response to the Periodic Law in Various Countries from the Late 1870 to the Early 20th Century".
Literatuur
- Kaji, Masanori, Kragh, Helge en Pallo, Gabor, Early Responses to the Periodic System, Oxford, 2015.
- Kaji, Masanori (red.), Chemical Order in Transit. Comparative Studies of the Response to the Periodic Law in Various Countries from the Late 1870 to the Early 20th Century, Oxford , 2014.
- Van Tiggelen, Brigitte, "De scheikundige theorieën", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 179-194.
Gedrukte bronnen
- Errera, Leo, "Sur le magnétisme des corps en relation avec leur poids atomique", in: Bulletin de l'Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, (1881), 313-317.
- Errera, Leo, "Sur la loi des propriétés magnétiques. Note préliminaire" (Billet cacheté de M. Léo Errera, déposé le 2 fevrier 1878, ouvert dans la séance du 5 mars 1881), in: Bulletin de l'Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, (1881), 318-323.
- Swarts, Théodore, Précis de chimie générale et descriptive exposée au point de vue des doctrines modernes, 2 delen, Gent-Parijs, 1868 (eerste editie).
- Swarts, Théodore, Précis de chimie générale et descriptive exposée au point de vue des doctrines modernes, 2 delen, Gent-Parijs, 1878 (tweede editie).
- Swarts, Théodore, Introduction à l’étude de la chimie théorique, Gent, 1878. (Handboek voor het middelbaar onderwijs)
- Swarts, Théodore, Précis de chimie générale et descriptive exposée au point de vue des doctrines modernes, 3 delen, Gent-Parijs, 1887 (derde editie).
- De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive […] d’après les dernières vues de la science, twee delen, Brussel, 1872 (eerste editie).
- De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive […] d’après les dernières vues de la science, twee delen, Brussel, 1877 (tweede editie).
- De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive […] d’après les dernières vues de la science, twee delen, Brussel, 1884 (derde editie).
- De Wilde, Prosper, Traité élémentaire de chimie générale et descriptive […] d’après les dernières vues de la science, twee delen, Brussel, 1897 (vierde editie).