Difference between revisions of "Template:Notitie van de maand"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
m
m
Line 1: Line 1:
 
<br/>
 
<br/>
[[file:libert marieanne.png|200px|left| Marie-Anne Libert. Bron: ''Belgique horticole'', 18 (1868), voorblad.]]
+
[[file: Massart jean.jpeg|200px|left]]
Naar jaarlijkse gewoonte stond de maand maart opnieuw in het teken van de vrouw. Verschillende organisaties in ons land vroegen aandacht voor thema’s als economische zelfstandigheid en gelijkheid op de werkvloer. Ook in het wetenschapsmilieu zijn vrouwen vandaag ondervertegenwoordigd. Bekende ‘wetenschapsters’ zijn op één hand te tellen.  
+
“Wij moeten de natuur verdedigen tegen de onrechtmatige toe-eigening door de industrie. Onze verantwoordelijkheid voor de komende generaties is groot.
  
<br/>Dat mag dan wel een teleurstellende score lijken, als tussenstand van een historische inhaalstrijd is zij nog lang niet zo slecht. Dames werden tot lang in de 19de eeuw ongeschikt geacht om microscoop, proefbuis of astrolabium te hanteren. Toch waren er toen al vrouwen die op eigen houtje wetenschap bedreven. Sterker nog: aan de "zij"-kant van de wetenschapsgeschiedenis bruiste het van ondernemingszin!
+
<br/>Jean Massarts oproep klinkt brandend actueel. Toch is ze ruim een eeuw oud. België was toen een van de meest verstedelijkte landen ter wereld, met een bloeiende economie. Met de natuur ging het minder goed. Een dunne roetlaag bedekte de velden, ongerepte natuurgebied week voor mijnsites en de grote raaf werd zeldzaam. Massart, een gepassioneerd veldbioloog, luidde als een van de eersten de alarmbel. In een tijd dat het woord “ecologist” nog niet bestond, stelde deze bestuurder van de Klasse Wetenschappen een concreet beschermingsprogramma voor de Belgische flora en fauna voor en pleitte hij voor natuurreservaten. De 150ste verjaardag van zijn geboorte geeft stof tot nadenken.
  
<br/> In het invoerproject [[:Category:Vrouwelijke wetenschappers|"Dames doen niet aan wetenschap?!"]] zet Bestor deze en andere straffe wetenschapsmadammen in de schijnwerpers. Op 16 juni host Bestor bovendien het congres ''Heroic journeys? Networks of women scientists in the late nineteenth and early twentieth century''.
+
<br/>Meer weten over deze ecologist ''avant la lettre''? [[Massart, Jean Baptiste (1865-1925)|<font color="DC143C">Lees meer</font>]]
 
 
<br/>
 
*Lees het gloednieuwe wetenschapsverhaal [[Straffe madammen: selfmade wetenschapsters in de 19de eeuw]]
 
*Maak kennis met de andere [[:Category:Vrouwelijke wetenschappers|Belgische wetenschapsters van het Bestorproject]]
 
*Kom meer te weten over het [https://www.arts.kuleuven.be/cultuurgeschiedenis/heroic-journeys congres rond vrouwen en wetenschap]
 
<div style="text-align:right;">[[Straffe madammen: selfmade wetenschapsters in de 19de eeuw|<font color="2F4F4F">| ''Naar het themaverhaal''</font>]]</div>
 
<div style="text-align:right;">[[:Category:Vrouwelijke wetenschappers|<font color="2F4F4F">''| Naar de Galerij van vrouwelijke wetenschappers''</font>]]</div>
 

Revision as of 13:53, 6 July 2015


Massart jean.jpeg

“Wij moeten de natuur verdedigen tegen de onrechtmatige toe-eigening door de industrie. Onze verantwoordelijkheid voor de komende generaties is groot.”


Jean Massarts oproep klinkt brandend actueel. Toch is ze ruim een eeuw oud. België was toen een van de meest verstedelijkte landen ter wereld, met een bloeiende economie. Met de natuur ging het minder goed. Een dunne roetlaag bedekte de velden, ongerepte natuurgebied week voor mijnsites en de grote raaf werd zeldzaam. Massart, een gepassioneerd veldbioloog, luidde als een van de eersten de alarmbel. In een tijd dat het woord “ecologist” nog niet bestond, stelde deze bestuurder van de Klasse Wetenschappen een concreet beschermingsprogramma voor de Belgische flora en fauna voor en pleitte hij voor natuurreservaten. De 150ste verjaardag van zijn geboorte geeft stof tot nadenken.


Meer weten over deze ecologist avant la lettre? Lees meer