Difference between revisions of "Hennau, Charles Auguste (1798-1881)"
Line 7: | Line 7: | ||
Na zijn humaniora in het keizerlijk lyceum in Luik schreef Hennau zich in voor een opleiding aan de rechtsfaculteit van de [[Universiteit van Brussel]]. Hij studeerde er slechts één jaar. In 1817, keerde hij naar zijn geboortestad terug, om er aan de zopas opgerichte[[Universiteit van Luik]] zijn studies te vervolgen. Eind 1818 trok hij naar Parijs. Hij studeerde er aan het collège de France en het Conservatoire des arts et métiers letterkunde, filosofie, maar vooral politieke economie. In 1830 benoemde de [[Universiteit van Luik]] hem tot lector politieke ecomonie. In 1835 volgde zijn promotie tot buitengewoon hoogleraar en nog eens twintig jaar later tot gewoon hoogleraar. Hennau zou er tot aan zijn emeritaat in 1864 blijven. | Na zijn humaniora in het keizerlijk lyceum in Luik schreef Hennau zich in voor een opleiding aan de rechtsfaculteit van de [[Universiteit van Brussel]]. Hij studeerde er slechts één jaar. In 1817, keerde hij naar zijn geboortestad terug, om er aan de zopas opgerichte[[Universiteit van Luik]] zijn studies te vervolgen. Eind 1818 trok hij naar Parijs. Hij studeerde er aan het collège de France en het Conservatoire des arts et métiers letterkunde, filosofie, maar vooral politieke economie. In 1830 benoemde de [[Universiteit van Luik]] hem tot lector politieke ecomonie. In 1835 volgde zijn promotie tot buitengewoon hoogleraar en nog eens twintig jaar later tot gewoon hoogleraar. Hennau zou er tot aan zijn emeritaat in 1864 blijven. | ||
− | <br/>Als pomoloog predikte Hennau de noodzaak tot ordening van de chaos die er rond 1840 in de nieuwe fruitaanwinsten heerste. Hij was medeoprichter in 1852 van de [[Commission royale de Pomologie]] en kreeg de ondankbare taak om de redactie over appels te verzorgen in | + | <br/>Als pomoloog predikte Hennau de noodzaak tot ordening van de chaos die er rond 1840 in de nieuwe fruitaanwinsten heerste. Hij was medeoprichter in 1852 van de [[Commission royale de Pomologie]] en kreeg de ondankbare taak om de redactie over appels te verzorgen in ''[[Annales de pomologie belge et étrangère]]'', een werk gesteund door de overheid, dat vanaf 1853 verscheen. |
<br/> | <br/> |
Latest revision as of 12:46, 28 November 2024
Hoogleraar politieke economie en pomoloog, geboren op 11 april 1798 in Luik en gestorven op 11 april 1881 in Luik.
Biografie
Na zijn humaniora in het keizerlijk lyceum in Luik schreef Hennau zich in voor een opleiding aan de rechtsfaculteit van de Universiteit van Brussel. Hij studeerde er slechts één jaar. In 1817, keerde hij naar zijn geboortestad terug, om er aan de zopas opgerichteUniversiteit van Luik zijn studies te vervolgen. Eind 1818 trok hij naar Parijs. Hij studeerde er aan het collège de France en het Conservatoire des arts et métiers letterkunde, filosofie, maar vooral politieke economie. In 1830 benoemde de Universiteit van Luik hem tot lector politieke ecomonie. In 1835 volgde zijn promotie tot buitengewoon hoogleraar en nog eens twintig jaar later tot gewoon hoogleraar. Hennau zou er tot aan zijn emeritaat in 1864 blijven.
Als pomoloog predikte Hennau de noodzaak tot ordening van de chaos die er rond 1840 in de nieuwe fruitaanwinsten heerste. Hij was medeoprichter in 1852 van de Commission royale de Pomologie en kreeg de ondankbare taak om de redactie over appels te verzorgen in Annales de pomologie belge et étrangère, een werk gesteund door de overheid, dat vanaf 1853 verscheen.
Publicaties
Het is niet duidelijk of Hennau naast zijn publicaties in Annales de pomologie belge et étrangère ook elders over tuinbouwkundige onderwerpen schreef. Hij genoot vooral bekendheid voor zijn politiek economische publicaties.
- Quelques vue sur l'émission d'une nouvelle monnaie d'or en Belgique, 1839.
- Recherches relatives aux causes locales de criminalité en Belgique.
Bibliografie
- "Alphonse Le Roy" in: L’université de Liège, 1869, 696.
- Van Hulle, H.J., "Le jardin fruitier du Professeur Hennau", in: Bulletins d’Arboriculture, (1870), 258.
- Rodigas, Emile, "Auguste Hennau", in: Bulletins d’Arboriculture, (1881), 185.
- Verlinden, R., Onze pomologen uit de 19de eeuw, 2014, ISBN: 9789090285986