Difference between revisions of "Bresiers, François (1777-1844)"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
m
m
 
(One intermediate revision by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
[[category: Tuinbouwers]][[category: Geboorte 1751-1775]]
+
[[category: Tuinbouwers]][[category: Geboorte 1751-1775]][[Category:Botanische tuinen]]
Bresiers werd geboren op 24 oktober 1777 in Hoboken en stierf op 19 december 1844 in Schaarbeek.
+
Tuinier en bestuurder van de [[Nationale plantentuin van België – Jardin botanique national de Belgique |botanische tuin van Brussel]], geboren op 24 oktober 1777 in Hoboken en gestorven op 19 december 1844 in Schaarbeek.
  
 
<br/>
 
<br/>
 
===Biografie===
 
===Biografie===
Bresiers werkte al enige tijd als hovenier op het Schoonselhof in Wilrijk-Hoboken, toen hij werd aangesteld als hoofdtuinier van de zopas ingerichte [[Nationale plantentuin van België – Jardin botanique national de Belgique |botanische tuin van Brussel]]. Bresiers’ naam wordt vooral geassocieerd met de ontdekking van het witloof. Het is niet helemaal zeker of Bresiers zelf de vondst van het gebleekte gewas deed. Zeker is wel dat hij in de kelders van de plantentuin de teeltwijze van witloof ontwikkelde en op punt stelde. Bresiers stond tot 1836 aan het hoofd van de plantentuin en ruilde deze post toen in voor een eigen tuinbouwbedrijf.  
+
Bresiers werkte al enige tijd als hovenier op het Schoonselhof in Wilrijk-Hoboken, toen hij werd aangesteld als hoofdtuinier van de zopas ingerichte [[Nationale plantentuin van België – Jardin botanique national de Belgique |botanische tuin van Brussel]]. Bresiers’ naam wordt vooral geassocieerd met de ontdekking van het witloof. Het is niet helemaal zeker of Bresiers zelf de vondst van het gebleekte gewas deed. Zeker is wel dat hij in de kelders van de plantentuin de teeltwijze van witloof uit cichoreiwortels ontwikkelde en op punt stelde. Bresiers stond tot 1836 aan het hoofd van de plantentuin en ruilde deze post toen in voor een eigen tuinbouwbedrijf.  
  
 
Bresiers zetelde als jurylid voor de [[Société royale d'horticulture et d'agriculture d'Anvers]], waarvan hij in 1829 erelid werd.
 
Bresiers zetelde als jurylid voor de [[Société royale d'horticulture et d'agriculture d'Anvers]], waarvan hij in 1829 erelid werd.
Line 10: Line 10:
 
<br/>  
 
<br/>  
 
===Bibliografie===
 
===Bibliografie===
“Bresiers, Franciscus”, in: ''Nationaal Biografisch Woordenboek'', 8 (1979), 113-116.
+
*“Bresiers, Franciscus”, in: ''Nationaal Biografisch Woordenboek'', 8 (1979), 113-116.

Latest revision as of 09:37, 4 June 2014

Tuinier en bestuurder van de botanische tuin van Brussel, geboren op 24 oktober 1777 in Hoboken en gestorven op 19 december 1844 in Schaarbeek.


Biografie

Bresiers werkte al enige tijd als hovenier op het Schoonselhof in Wilrijk-Hoboken, toen hij werd aangesteld als hoofdtuinier van de zopas ingerichte botanische tuin van Brussel. Bresiers’ naam wordt vooral geassocieerd met de ontdekking van het witloof. Het is niet helemaal zeker of Bresiers zelf de vondst van het gebleekte gewas deed. Zeker is wel dat hij in de kelders van de plantentuin de teeltwijze van witloof uit cichoreiwortels ontwikkelde en op punt stelde. Bresiers stond tot 1836 aan het hoofd van de plantentuin en ruilde deze post toen in voor een eigen tuinbouwbedrijf.

Bresiers zetelde als jurylid voor de Société royale d'horticulture et d'agriculture d'Anvers, waarvan hij in 1829 erelid werd.


Bibliografie

  • “Bresiers, Franciscus”, in: Nationaal Biografisch Woordenboek, 8 (1979), 113-116.