Difference between revisions of "Société belge de médecine tropicale"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
m
 
Line 1: Line 1:
<div style="text-align:right;">[https://www.bestor.be/wiki/index.php/Soci%C3%A9t%C3%A9_belge_de_m%C3%A9decine_tropicale FR]</div>[[category:Creatie 1901-1925]][[category:Wetenschappelijke genootschappen]][[category:Medische Wetenschappen]][[category:Koloniale Wetenschappen]][[category:Geneeskunde]]
+
<div style="text-align:right;">[https://www.bestor.be/wiki/index.php/Soci%C3%A9t%C3%A9_belge_de_m%C3%A9decine_tropicale FR]</div>
 +
[[category:Creatie 1901-1925]][[category:Wetenschappelijke genootschappen]][[category:Medische Wetenschappen]][[category:Koloniale Wetenschappen]][[category:Geneeskunde]]
 
Genootschap, opgericht in 1920 door [[Broden, Alphonse (1875-1929)|Alphonse Broden]], gewijd aan tropische geneeskunde.
 
Genootschap, opgericht in 1920 door [[Broden, Alphonse (1875-1929)|Alphonse Broden]], gewijd aan tropische geneeskunde.
  
 
<br/>
 
<br/>
===Historique===
+
===Historiek===
In 1920 richtte [[Broden, Alphonse (1875-1929)|Alphonse Broden]] een genootschap voor tropische geneeskunde op om de wetenschappelijke activiteit in Congo te stimuleren. In maandelijkse vergaderingen kwamen artsen die in deze thematiek gespecialiseerd waren bijeen. In hun discussies stond de ontwikkeling van de tropische geneeskunde voorop . De Scoiété publiceerde een tijdschrift, de ''Annales de la société belge de médecine tropicale'' waarin de artsen hun bevindingen kwijtkonden. van 1920 tot 1945 was het leeuwendeel van de gepubliceerde studies gewijd aan slaapziekte in Congo. In de na-oorlogse periode maakte deze belangstelling plaats voor meer individuele cases en ook voor endemische ziekten. Virussen werden belangrijker dan bacteriën en protozoën. De studies zijn vanaf dan geconcentreerd rond drie rubrieken: ondervoeding (wat het onderwerp vormde van een symposium in Brussel in 1958), sociale geneeskunde en bepaalde endemische ziekten die ondanks de medische vooruitgang bleven verderleven.  
+
In 1920 richtte [[Broden, Alphonse (1875-1929)|Alphonse Broden]] een genootschap voor tropische geneeskunde op om de wetenschappelijke activiteit in Congo te stimuleren. In maandelijkse vergaderingen kwamen artsen die in deze thematiek gespecialiseerd waren bijeen. In hun discussies stond de ontwikkeling van de tropische geneeskunde voorop . De Société publiceerde een tijdschrift, de ''Annales de la société belge de médecine tropicale'' waarin de artsen hun bevindingen kwijt konden. van 1920 tot 1945 was het leeuwendeel van de gepubliceerde studies gewijd aan slaapziekte in Congo. In de na-oorlogse periode maakte deze belangstelling plaats voor meer individuele cases en ook voor endemische ziekten. Virussen werden belangrijker dan bacteriën en protozoën. De studies zijn vanaf dan geconcentreerd rond drie rubrieken: ondervoeding (wat het onderwerp vormde van een symposium in Brussel in 1958), sociale geneeskunde en bepaalde endemische ziekten die ondanks de medische vooruitgang bleven verder leven.  
  
 
<br/>
 
<br/>
 
===Prijs===
 
===Prijs===
In 1936 beslisten de leden om ter nagedachtenis van hun stichter de [[Prix Broden]] te stichten. Deze prijs, met een waarde van 30.000 frank werd uitgereikt aan het meest verdienstelijke onderzoek uit de ''Annales de la société belge de médecine tropicale''. Het bedrag werd ter beschikking van  [[Rodhain, Jerome (1876-1956)| Jérôme Rodhain]] gesteld door verschillende mijnfirma's, die belangen hadden bij het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek in het domein van tropische pathologie en hygiëne.  
+
In 1936 beslisten de leden om ter nagedachtenis van hun stichter de [[Prix Broden]] te stichten. Deze prijs, met een waarde van 30.000 frank werd uitgereikt aan het meest verdienstelijke onderzoek uit de ''Annales de la société belge de médecine tropicale''. Het bedrag werd ter beschikking van  [[Rodhain, Alphonse Hubert Jérôme (1876-1956)| Jérôme Rodhain]] gesteld door verschillende mijnfirma's, die belangen hadden bij het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek in het domein van tropische pathologie en hygiëne.  
  
 
<br/>
 
<br/>
 
===Publicaties===
 
===Publicaties===
 
* ''Annales de la Société belge de médecine tropicale'', Vol. 1, nr. 1 (1920)-Vol. 75, nr. 4 (1995).
 
* ''Annales de la Société belge de médecine tropicale'', Vol. 1, nr. 1 (1920)-Vol. 75, nr. 4 (1995).

Latest revision as of 08:16, 14 September 2021

Genootschap, opgericht in 1920 door Alphonse Broden, gewijd aan tropische geneeskunde.


Historiek

In 1920 richtte Alphonse Broden een genootschap voor tropische geneeskunde op om de wetenschappelijke activiteit in Congo te stimuleren. In maandelijkse vergaderingen kwamen artsen die in deze thematiek gespecialiseerd waren bijeen. In hun discussies stond de ontwikkeling van de tropische geneeskunde voorop . De Société publiceerde een tijdschrift, de Annales de la société belge de médecine tropicale waarin de artsen hun bevindingen kwijt konden. van 1920 tot 1945 was het leeuwendeel van de gepubliceerde studies gewijd aan slaapziekte in Congo. In de na-oorlogse periode maakte deze belangstelling plaats voor meer individuele cases en ook voor endemische ziekten. Virussen werden belangrijker dan bacteriën en protozoën. De studies zijn vanaf dan geconcentreerd rond drie rubrieken: ondervoeding (wat het onderwerp vormde van een symposium in Brussel in 1958), sociale geneeskunde en bepaalde endemische ziekten die ondanks de medische vooruitgang bleven verder leven.


Prijs

In 1936 beslisten de leden om ter nagedachtenis van hun stichter de Prix Broden te stichten. Deze prijs, met een waarde van 30.000 frank werd uitgereikt aan het meest verdienstelijke onderzoek uit de Annales de la société belge de médecine tropicale. Het bedrag werd ter beschikking van Jérôme Rodhain gesteld door verschillende mijnfirma's, die belangen hadden bij het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek in het domein van tropische pathologie en hygiëne.


Publicaties

  • Annales de la Société belge de médecine tropicale, Vol. 1, nr. 1 (1920)-Vol. 75, nr. 4 (1995).