Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging

From Bestor_NL
Revision as of 13:18, 6 October 2010 by Wendy (talk | contribs) (Historiek)
Jump to: navigation, search


Historiek

Deze vereniging zonder winstoogmerk werd in 1928 opgericht en groepeert bio- en burgerlijk ingenieurs. De stichters van deze vereniging waren: R.F. Van Bocxstaele, K.M. Sano, Frans Mariman en L.S. Stuckens.
Haar doelstelling is een ledenvereniging te zijn ‘die een actieve bijdrage levert tot de welvaart en het welzijn van de maatschappij door het bevorderen van technologie en techniek in het algemeen en de ingenieurswetenschappen in het bijzonder.’
Ze biedt een uitgebreide dienstverlening en talrijke netwerkmogelijkheden aan, zowel voor, tijdens als na de loopbaan. Ze behartigt de ingenieursbelangen bij overheden, politici, sociale partners,... De vereniging is eveneens een partner op de arbeidsmarkt.

In 1940 werd het Technologisch Instituut (TI) als een afdeling binnen de K VIV opgericht. Het staat in voor opleidingen en vormingen. Jaarlijks worden er een 100-tal initiatieven georganiseerd met het accent op technologie en steeds gekaderd in een brede socio-economische context.
Ze ondersteunt ook de alumnivereniging en promoot de complementariteit van de twee ingenieursprofielen. Vanaf 1975 vormt de K VIV een associatie met de alumniverenigingen van de betrokken universiteiten (Vrije Universiteit Brussel, K.U.Leuven en UGent) en de Koninklijke Militaire School.
In 1992 werd de ngo Ingenieurs zonder Grenzen (IzG) opgericht om niet-commerciële ontwikkelingshulp te bieden in de vorm van kortlopende zendingen van universitaire ingenieurs.
In de loop van de jaren is de vereniging uitgegroeid tot een complex organisme met o.a. vertakkingen per regio (elke provincie, Brussel zit bij Vlaams-Brabant en het Groot-Hertogdom Luxemburg) en per leeftijdscategorie (jongeren en senioren).

In de afkorting moet de 'K' gescheiden van de 'VIV' geschreven worden. De VIV is namelijk de K VIV geworden dankzij haar 50-jarig bestaan.
Nu speelt deze vereniging ook op het Europees vlak een voortrekkersrol. De K VIV is erkend als de Vlaamse vertegenwoordiger van bio-en burgerlijk ingenieurs.

Bestuur

De Algemene Vergadering is het hoogste gezagsorgaan van de vereniging en wordt voorgezeten door de algemeen voorzitter van de KVIV. De Vereniging beschikt ook over een Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur werkt het beleid uit dat door de Algemene Vergadering wordt goedgekeurd. Hij vaardigt richtlijnen uit in alle domeinen.

Publicaties

  • Het Ingenieursblad – ledentijdschrift KVIV
  • Ingenieurs in Vlaanderen – jaarboek met Vlaamse ingenieurs
  • KVIV-Salarisenquête – wat verdient een ingenieur?
  • Startersenquête – jonge ingenieurs op de arbeidsmarkt
  • Handleiding Solliciteren – de do's en don'ts van het solliciteren
  • Leidraad Arbeidsovereenkomsten – je hulp bij arbeidscontractonderhandelingen
  • KVIV/FABI-barema's – barema's voor raadgevend ingenieurs
  • KVIV-Ethische Leidraad voor Ingenieurs – maatschappelijke rol van ir.'s
  • Wegwijs – algemene informatiebrochure KVIV (pdf, 4,1 MB)
  • e-Nieuwsbrief – maandelijks elektronisch nieuws over de vereniging


Website

http://www.kviv.be/Default.aspx