Huys, Ida (1864-1932)

From Bestor_NL
Revision as of 08:23, 3 April 2015 by Bestor (talk | contribs)
Jump to: navigation, search


Apotheker. Eerste vrouwelijke afgestudeerde van de apothekersopleiding van de Universiteit van Gent. Geboren in 1864 en gestorven in 1932, preciezere gegevens ontbreken.


Biografie

Over Huys’ jeugd en opvoeding is weinig bekend. Wellicht behoorden haar ouders tot de welstellende klasse, bij wie het steeds gebruikelijker werd om ook dochters een degelijke opleiding te geven. Mogelijks liep de jonge Huys school aan één van de opkomende instituten voor meisjesonderricht, ofwel volgde ze les bij een privéleraar. Haar intellectuele bagage bleek in ieder geval solide genoeg om een universitaire opleiding te ambiëren. Ergens in het midden van de jaren 1880, wellicht in 1884, schreef Huys zich in voor de opleiding farmacie van de Rijksuniversiteit van Gent. Haar inschrijving werd zonder problemen aanvaard. De universiteit had al enige jaren eerder, in 1882, haar deuren opengezet voor de eerste vrouwelijke student, de kruideniersdochter Sidonie Verhelst. Een jaar later was de natuurkundestudente Emma Leclercq gevolgd. De Gentse universiteit trad met haar openstelling voor vrouwen in het spoor van de Universiteit van Brussel (1880) en van Luik (1881).


Zoals vele meisjes na haar zouden doen, koos Huys voor farmacie. Haar studiekeuze had mogelijks, net zoals deze van haar studiegenotes, weinig met haar persoonlijke interesses te maken. Met hun beperkte middelbare opleiding, zonder studie van Grieks en Latijn, zagen de eerste studentes zich beperkt in hun keuze. Farmaceutische wetenschappen bleken de beste optie te zijn: in die studierichting was de kennis van Grieks en Latijn niet vereist en met een studieduur van drie jaar was het de kortste weg naar een diploma.[1] Bovendien bood de apothekerstitel, in tegenstelling tot vele andere opleidingen met zekerheid beroepsuitwegen. Dat kwam omdat de overheid een welwillende houding aannam tegenover vrouwen in het apothekersberoep. [2] Het klaarmaken van geneeskrachtige bereidingen in de apothekerskeuken, het meticuleus afmeten en het zorgende aspect van het beroep paste de vrouwelijke natuur. Bovendien kon het beroep thuis worden beoefend, waardoor het huishouden en het familieleven minder in het gedrang kwamen. Er waren ook al vrouwelijke apothekers actief. Hiermee was een precedent geschapen.


Huys studeerde in 1887 met grote onderscheiding af. Ze opende onmiddellijk een farmaceutische praktijk in de Vlaanderenstraat in Gent. Zeventien andere meisjes volgden kort daarop Huys’ voorbeeld. Over Huys’ verder carrière en leven is niets bekend.



Bibliografie

  • Vandewiele, Leo, Geschiedenis van het farmaceutisch onderwijs aan de Rijksuniversiteit te Gent 1849-1969, Gent, 1970.
  • “5. Studiekeuze”, in: Dossier vrouwelijke studenten aan de UGent, op UGent Memorie, geraadpleegd op 29/01/2015.


Noten

<references>
  1. Hoewel de meeste meisjes vier tot zes jaar over de opleiding deden. Ugent Memorie
  2. De wet van 1876 liet veel vaagheid bestaan over het feit of vrouwen tot medische beroepen konden worden toegelaten. Ze stipuleerde dat de overheid over die toelatingsvoorwaarden zou mogen beslissen. De overheid stond in deze jaren weigerachtig tegenover vrouwelijke dokters, maar positief tegenover apothekeressen.