Algemene Pharmaceutische Bond - Association Pharmaceutique Belge

From Bestor_NL
Revision as of 13:41, 22 July 2013 by Bestor (talk | contribs) (Created page with '<div style="text-align:right;">[ http://www.bestor.be/wiki/index.php/Association_Pharmaceutique_Belge_-_Algemene_Pharmaceutische_Bond NL]</div> [[category:Wetenschappelijke genoo…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
1950- Association Pharmaceutique Belge - Algemene Pharmaceutische Bond
1907-1950 Nationale pharmaceutique
1848-190? Association générale pharmaceutique
1846-1848 Association pharmaceutique de Belgique



Historiek

L’Association pharmaceutique de Belgique 1846-190?

L’Association pharmaceutique de Belgique werd op 8 juni 1846 in Brussel gesticht onder impuls van de Société de pharmacie d’Anvers en met de hulp van de Société de pharmacie de Liège. Zoals de meeste van de apothekersverenigingen nam ook deze vereniging het op voor het beroep en de statuten van de apothekers. Dit is terug te vinden in de doelstellingen ven de vereniging die erin bestonden « de farmaceutische sector te organiseren teneinde de krachten in één grote vereniging te bundelen » en om « de rechten en belangen van de apothekers te verdedigen en om maatregelen te adviseren die kunnen worden genomen om deze af te dwingen” [1]

Het eerste vaste dagelijks bestuur werd op 30 november 1846 samengesteld met Siroux als voorzitter en Pypers als secretaris. In 1848 veranderde de naam van de vereniging in l’Association générale pharmaceutique. In het begin van de twintigste eeuw fuseerde de vereniging met de Nationale pharmaceutique.[2]

La Nationale pharmaceutique 1907-1950

De Nationale pharmaceutique, Union générale des Sociétés pharmaceutiques belges werd op 14 april 1907 in het leven geroepen en wettelijk erkend op 3 augustus 1910. Ze dankte haar oprichting aan een vergadering [3]van een aantal afgevaardigden van farmaceutische verenigingen in België. Deze vergadering werd belegd om de Pharmacopoea Belgica III te bestuderen om eventueel bezwaar aan te tekenen tegen nieuwe lasten opgelegd aan de beroepsactiviteit van de apothekers. De Nationale pharmaceutique was dus een Belgische vereniging die een groot aantal farmaceutische kringen groepeerde en met als eerste doel de bescherming van de belangen van hun beroepsactiviteit. Vanaf 1919 publiceerde ze het Journal de pharmacie de Belgique.

L’Association Pharmaceutique Belge - Algemene Pharmaceutische Bond 1950-

In 1950 fusioneerde de Nationale pharmaceutique met het Algemeen Apothekersverbond en werd de Association Pharmaceutique Belge/Algemene Pharmaceutische Bond (APB) die alle professionele apothekersverenigingen samenbracht. De doelstellingen, samengevat door artikel 3 van de statuten, luidden als volgt : statuten van de vereniging: « De studie, ontwikkeling, bescherming en verdediging van de professionele belangen van de medische beroepsgroep. Ze coördineert en centraliseert op nationaal niveau de werking/werkzaamheden (activité ??) van de aangesloten beroepsverenigingen”[4], maar ook « het vertegenwoordigen en verdedigigen van de belangen van de farmaceutische groep en meer bepaald die van de officina-apothekers (d’officine = vestigings) tegen Belgische overheidsinstanties : nationaal, communautair, regionaal en van de Europese Unie» [5] Het APB bestaat nog altijd en vertegenwoordigt 90% van de onafhankelijke apothekers in België.


Organisatie

In 1846 (Association pharmaceutique de Belgique) :

Voorzitter : Siroux Secretaris : Joseph-Hubert-Ignace Pypers

In 1906 (Nationale pharmaceutique) :

Voorzitter : Valère Haazen Bestuur: Pattou, Breugelmans, Daminet


Publicaties

Nationale pharmaceutique :

Association Pharmaceutique Belge / Algemeen Apothekers Verbond :

  • Annales pharmaceutiques belges. Bulletin professionnel de l’Association pharmaceutique belge[7]: 1950-
  • Farmaceutisch Tijdschrift voor België: 1971-
  • Het Apothekersblad : beroepsorgaan van de Algemene Pharmaceutische Bond : 1950-


Bibliografie

  • SERGYSELS, E., Notice sur les Apothicaires, les Pharmaciens et la Société de Pharmacie d’Anvers, Antwerpen, 1927, 67-70.
    • KBR: IV 15.032 A 1
  • SERGYSELS, E.,Supplément à la Notice sur les Apothicaires, les Pharmaciens et la Société de Pharmacie d’Anvers, Antwerpen, 1928, 1.
    • KBR: IV 15.032 A 2
  • VAN DEWIELE, (L. J.), Gedenkboek 150 jaar KAVA, 1985, 76-78.


Externe link

Website van de APB


Noten

<references>
  1. De Franstalige tekst luidde: « d’organiser le corps pharmaceutique, de concentrer son activité, sa puissance en une vaste association » en «défendre les droits et les intérêts de la pharmacie et d’aviser les mesures propres à les faire valoir ». SERGYSELS, E.,Notice sur les apothicaires, les Pharmaciens et la Société de Pharmacie d’Anvers, Antwerpen, 1927, 59.
  2. De datum van de fusie is niet helemaal duidelijk, maar moet ergens tussen 1907 (jaar waarin de Nationale pharmaceutique werd opgericht) en 1927 (publicatie jaar van Sergysels werk).
  3. een vergadering die op 5 juli 1906 plaatsvond, aldus SERGYSELS, E., idem, 67 en op 5 augustus 1906 volgens VANDEWIELE L, .J, Gedenkboek 150 jaar KAVA, 1985, 77.
  4. « l’étude, le développement, la protection et la défense des intérêts professionnels du corps médical. Elle coordonne et centralise sur le plan national l’activité des Unions professionnelles affiliées »
  5. «représenter et de défendre les intérêts du corps pharmaceutique et plus spécialement ceux des pharmaciens d’officine devant les Pouvoirs publics belges, nationaux, communautaires et régionaux, ceux de l’Union Européenne »
  6. Wordt op vandaag nog altijd uitgegeven door de Association Pharmaceutique Belge. Dit tijdschrift is de fusie en de voortzetting van verschillende tijdschriften waaronder : het Bulletin pharmaceutique de Charleroi, het Journal de Pharmacie d’Anvers (1845-1914), le Journal de Pharmacie de Liège (1894-1913), de Revue internationale de pharmacie (1913-1914) en de Revue pharmaceutique: organe de l'Union pharmaceutique de la Flandre orientale (1885-1914)
  7. De Annales pharmaceutiques belges en Het apothekersblad zijn in feite twee afsplitsingen van eenzelfde tijdschrift, de Pharmaceutica : Annales Societatis Belgicae Pharmaceuticae, dat verscheen tussen 1944 en 1949