Gevaert, Lieven - Monument in Mortsel
[[File:|350px|right|Bron: Wikimedia Commons]]
Monument ter ere van Lieven Gevaert, ingehuldigd in 1941 in Mortsel, van de hand van beeldhouwers Jan De Cuyper en Ernest Wijnants en architect Jozef Lernout.
Contents
Voorstelling
Het monument is opgebouwd uit twee delen. Drie hoge stenen pilaren vormen het voorplan. Uit de middenste pilaar maakt zich de figuur van Lieven Gevaert los. Hij is meer dan levensgroot. Zijn pilaar draagt op de achterzijde het woord 'grootheid'. Aan Gevaerts voeten bevinden zich links een tandwiel en een rondkolf, elementen die verwijzen naar zijn onderzoek en bedrijfswerking, en rechts een kleine figuur die geld toegestopt krijgt. Dit kan, aldus Kathleen Anthierens, verwijzen naar de bescherming van het Vlaams onderwijs door Gevaert (als de figuur een kind voorstelt) of naar Gevaerts steun aan het Vlaamse cultuurleven.[1] De andere twee pilaren, met woorden De pilaren zijn omgeven door een lage gekromde stenen muur op het achterplan, die van het monument intimiteit verleent.
Historiek
De Franse kunstenaar Emile-Antoine Bourdelle vervaardigde het beeld van zijn landgenoot. Er bevinden zich exemplaren in het Parijs, Alger, Gent, Tokyo en Toulouse.
(aanvulling nodig)
Locatie
Het beeld bevindt zich in het Mortsel
bibliografie
- "Lieven Gevaertmonument" op: Standbeelden.be, geraadpleegd op 5/09/2017.
- Luyckx, Theo, Bijdrage tot de geschiedenis van de economische bewustwording in Vlaanderen: Veertig jaar Vlaams Economisch Verbond. 1926-1966, 1967.
- Meyvis, Ludo, Markt en macht: het VEV van 1926 tot heden,