Universiteit Lovanium

From Bestor_NL
Revision as of 14:18, 15 January 2019 by Bestor (talk | contribs) (Historiek)
Jump to: navigation, search

Universitaire onderwijsinstelling, opgericht in 1954 in Kinshasa (toenmalig Lepoldstad) als een onderdeel van de Universiteit van Leuven. Vandaag gekend als de Universiteit van Kinshasa. Het Centrum voor Hoger Landbouwonderwijs aan de Universiteit van Leuven in Congo was de voorloper van Lovanium.


Historiek

Rectoraatsgebouw van de huidige Université de Kinshasa. Bron: Wikimedia Commons.

In 1951 richtte de toen nog unitaire K.U.Leuven een nieuwe universiteit op in Belgisch Congo, de Universiteit Lovanium, in Leopoldstad, het huidige Kinshasa. Deze universiteit werd gebouwd vanaf 1954, en was vooral een initiatief van de jezuïeten. In 1955 werd Ferdinand Alexis Auguste Campus tot vice-president en op 1 juli 1957 tot president van de Universiteit Lovanium benoemd .[1]


Bij de onafhankelijkheid van Belgisch-Congo in 1960 kreeg ook Lovanium een eigen juridisch statuut in Congo. In 1971 werd de universiteit gezaïrizeerd. Lovanium fuseerde toen met de Université Libre du Congo en de Université de Congo in Lumbumbashi en werd hernoemd tot de Nationale Universiteit van Zaïre. De fusie was het einde van de band tussen de universiteit en de Katholieke Universiteit Leuven. In 1980 splitste deze universiteit weer in de Université de Kinshasa, Université de Kisangani en de Université de Lumbumbashi.

Hoogleraren

In het eerste academiejaar bestond Lovanium uit 33 studenten en 7 hoogleraren, 4 lectoren en één visiting professor uit Leuven. Ook rector Gillon nam onderwijstaken op zich. Onder hen de:

  • landbouwingenieur Albert Carlier
  • landbouwingenieur Walter van Pee
  • ...


Na 5 jaar was dat aantal gegroeid tot 485 studenten, waarvan drie kwart van Afrikaanse origine, en 117-koppig docentenkorps.

Bibliografie


Nota’s

  1. Jaumotte, André L, "Ferdinand Campus", In: Nouvelle Biographie Nationale, vol. 2, p. 75.