Poelman, Charles-Armand-Constantin (1815-1874)

From Bestor_NL
Revision as of 13:35, 26 April 2011 by Wendy (talk | contribs) (Created page with 'Arts en professor aan de Universiteit van Gent, geboren te Gent op maart 1815 en overleden te Ukkel op 17 juli 1874. category:Wetenschappers[[category: Geboorte 1801-182…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Arts en professor aan de Universiteit van Gent, geboren te Gent op maart 1815 en overleden te Ukkel op 17 juli 1874.

Biografie

Poelman, Charles-Armand-Constantin (1815-1874)

Charles-Armand-Constantin Poelman werd geboren te Gent op 20 maart 1815. Hij startte zijn humaniora aan het College van Sint-Barbara en vervolledigde deze aan het Koninklijk Atheneum van Gent. Vervolgens promoveerde hij met de grootste onderscheiding tot doctor in de geneeskunde en de verloskunde.
Op 12 april 1842 werd hij benoemd tot voorbereider voor de vergelijkende anatomie onder leiding van Guislain. Vervolgens nam Poelman de leiding op zich van het kabinet voor vergelijkende anatomie. Hij vormde een eigen collectie van meer dan 2000 preparaten, ook onder moeilijke omstandigheden [1] Hij trouwde op 1 april 1843 met Marie-Antoinette Nicaise.

Academische carrière van Poelman
Data Functie en instelling
1845 Geaggregeerde aan de Faculteit Geneeskunde
1846 Repetitor voor de cursussen vergelijkende anatomie
1848 Repetitor voor de cursussen vergelijkende anatomie, de fysiologie en de hygiëne
september 1848 Belast met de cursussen vergelijkende anatomie en de cursus hygiëne
september 1849 Belast met de curussen vergelijkende anatomie, algemene anatomie, organogenese en de menselijke osteologie
4 oktober 1850 Buitengewoon hoogleraar voor de vakken vergelijkende anatomie, algemene anatomie, organogenese en de menselijke osteologie
11 augustus 1851 Buitengewoon hoogleraar voor de vakken vergelijkende anatomie, algemene anatomie, organogenese en de pathologische anatomie
15 mars 1858 Gewoon hoogleraar voor de leerstoel fysiologie en hij doceerde vergelijkende anatomie en organogenese.


Als titularis van de leerstoel fysiologie, richtte Poelma een laboratorium op waarin hij instrumenten verzamelde en waar hij experimenten op dieren deed. Op deze manier introduceerde hij de experimentele fysiologie aan de Universiteit van Gent.
Tegelijkertijd met zijn onderzoek en het doceren, was hij hoofd van de medische afdeling in een burgerlijk ziekenhuis.
Hij was secretaris van de Société de médecine de Gand en vervolgens directeur-commissaris tot in 1867.
Hij was voorzitter van de Association médicale de prévoyance de Gand.
Hij werd op 15 december 1851 corresponderend lid van de Académie royale des Sciences et Belles-Lettres de Bruxelles en effectief lid op 16 december 1857.
Hij werd op 1 mei 1858 verkozen tot corresponderend lid van de Académie royale de médecine de Belgique en tot effectief lid op 24 oktober 1868.
Hij integreerde de Société de médecine pratique de la province d’Anvers gevestigd te Willebroek in de Société de médecine de Boom. La Société médicale de Neuchâtel, de nieuwe Académie des sciences d’Orléans benoemde hem tot corresponderend lid.
Op 26 oktober 1860 werd hij via Koninklijk Besluit als Ridder opgenomen in de Leopoldsorde.
In 1870 schorstte hij uitgeput en ziek de lessen en overleed te Ukkel op 17 juli 1874.

Werken

Zijn publicaties behandelden voornamelijk de vergelijkende anatomie. Hij maakte nieuwe feiten bekend, waarvan de belangrijkste waren over de communicatie tussen de longslagaders en de dalende aorta bij brulapen en zeehonden, over het spijsverteringskanaal van de Python bivittatus, over de Indische tapier en over enkele parasieten.
Hij publiceerde eveneens verschillende studies in het domein van de teratologie en een publicatie over de structuur en de functies van de milt.

Publicaties


Publicaties aan de Academie


Bibliografie


Notes

  1. een beschrijving van de collectie is beschikbaar in PLATEAU, Félix, "Notice sur Charles Poelman, membre de l’Académie", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1875, p. 299-300.