Blas, Charles (1839-1919)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Bron: A Monsieur Charles Blas, Professeur ordinaire à la Faculté des sciences de l'Université de Louvain, Leuven, 1884.

Godefroid-Charles Blas werd geboren op 7 september 1839 in Freiburg im Breisgau (Duitsland) als zoon van dokter Julius Blas en stierf op 9 november 1919 in Leuven.


Biografie

Karl Blas studeerde af als apotheker en doctor in de Wetenschappen aan de Universiteit van Giessen. Hij werd hierop, op aanraden van Louis Henry, in 1866 tot geaggregeerd hoogleraar aan de Faculteit Wetenschappen van de Leuvense Universiteit benoemd. Hij begon er scheikunde te doceren aan de pas opgerichte Speciale Scholen. In 1867 werd hij tot buitengewoon hoogleraar en in 1871 tot gewoon hoogleraar benoemd. Van 1867 tot aan zijn emeritaat in 1912 doceerde hij analytische scheikunde aan de studenten apotheker, ingenieur en doctor in de wetenschappen en begeleidde deze laatste in hun laboratoriumwerk. Blas onderwees praktische en theoretische farmacie, die vanaf 1891 samen de cursus farmacochemie vormden. In 1876 richtte hij ook een leerstoel toxicologische scheikunde in voor de studenten apotheker. Aan de studenten geneeskunde doceerde hij vanaf 1871 farmacologie en geschiedenis van de geneesmiddelen en medische aangelegenheden.


Scheikunde moet ten dienste staan van de geneeskunde en de hygiëne, zo luidde Blas' stelling. Aan de consument moest een gezonde voeding aangeboden worden, aan de arbeider meer bescherming en gezonde werkruimtes. In die context voerde Blas onder meer onderzoek uit naar de (vooral chemische) kwaliteit van het drinkwater van de stad Leuven (1884) en stelde hij zijn expertise ter beschikking voor de controle van arbeidsvoorwaarden in hinderlijke bedrijven.


Blas was lid van de Académie royale des sciences des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique en van de Hoge Gezondheidsraad.


Publicaties

Blas' voornaamste werk is het driedelig handboek “Traité de chimie analytique”, uitgegeven in 1886. Blas publiceerde regelmatig in tal van tijdschriften, zoals Les Bulletins de l’Académie royale des sciences, des lettres et des beaux arts de Belgique, Verzamelde rapporten van de Hoge Gezondheidsraad , Verzamelde documenten over de samenstelling van normale levensmiddelen in België, de Liebig Annalen, Bulletin de l’Union des Ingénieurs sortis des Ecoles Spéciales de l’Université catholique de Louvain, de Journal des Sciences médicales de Louvain, enz.


Bibliografie