Bestor NL:Community Portal/Ethiek en methode van Bestor

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search



Hieronder vind je enkele richtlijnen en historiografische opvattingen die de Bestorgemeenschap bij het schrijven, editen of becommentariëren aanhoudt.


Bestor staat voor een moderne historiografische aanpak

Het Bestorproject bouwt verder op de grote biografische referentiewerken die in de Belgische wetenschapshistoriografie tot nu toe verschenen zijn sinds het midden van de negentiende eeuw. Maar tegelijk wil Bestor zich inschrijven in de hedendaagse Science Studies (STS). Deze historiografische stroming wil recht doen aan de zeer complexe en dynamische werkelijkheid van het wetenschappelijk métier. Verbanden en netwerken staan in het wetenschapsbedrijf centraal. De focus ligt op de al dan niet ruimtelijke inbedding van wetenschappers en wetenschappelijke instellingen in grotere structuren,zoals de research school, het laboratorium en de academie, maar ook de bredere maatschappij, het overheidsapparaat, de tijdschriftenredactie of het geleerde genootschap. Ook de versatiliteit van wetenschappers wordt in de hedendaagse History of Science Studies in de schijnwerpers gezet. Het onderzoek van de wetenschapper liet en laat zich namelijk niet in één disciplinair vakje duwen. Multidisciplinariteit, heroriëntatie en specialisering waren integendeel de codewoorden. En hij is niet alleen onderzoeker maar ook docent, academielid, beleidsadviseur, vulgarisator en - waarom niet? - wetenschapshistoricus. Ten slotte wordt ook de definitie van wetenschapper en wat het betekent om wetenschap te bedrijven - wat is wetenschap? - uitgedaagd en verruimd.


Door zijn specifieke software en format komt Bestor beter dan klassieke encyclopedische naslagwerken tegemoet aan de veelgelaagde dynamische werkelijkheid van het historisch wetenschapsbedrijf. Meerbepaald het gebruik van categorieën en doorverwijzingen laat Bestor toe om los te komen van elke rigide indeling in vakken, disciplines etc. en legt wetenschapsnetwerken en banden tussen figuren, instellingen en genootschappen bloot. Door het gebruik van een grote waaier aan categorieën ontstaat er voor het eerst ook aandacht voor groepen wetenschappers die tot dusver in de klassieke encyclopedische naslagwerken in de schaduw bleven staan. Het gaat om niet-academische wetenschappers, degenen die niet noodzakelijkerwijs een leerstoel of een academielidmaatschap bezaten. Bestor heeft ondertussen een aantal inventarisatieprojecten met de focus op deze groepen, en dan vooral wetenschappers rond overheidsinstellingen, omdat deze bij uitstek anoniem bleven, afgerond: het Koninklijk Observatorium, het Koninklijk Meteorologisch Instituut, de overheidslaboratoria van verschillende ministeries, de Nationale Plantentuin en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.


De focus van Bestor, zijn medewerkers en Users dient dan ook te liggen op het zo goed mogelijk capteren van de dynamische werkelijkheid van het wetenschapsbedrijf in de keuze van hun onderwerpen en in de concrete uitvoering van hun notities.


Bestor als wegwijzer naar andere gedigitaliseerde wetenschapshistorische bronnen

Het Bestorproject stelt zch niet alleen tot doel om historici, wetenschappers en andere scholars aan te spreken. Het wil zich ook openstellen naar het brede publiek, de leken met een interesse voor wetenschappen, scholieren en studenten etc. Om dit doel te bereiken moet het een toegankelijkheid bieden die dat van een encyclopedisch naslagwerk overstijgt. Bestor koos daarom voor een online beschikbare databank en voor gebruiksvriendelijke software. In de geest van het eigen project wil Bestor zijn lezers dan ook de weg wijzen naar andere digitaal toegankelijke wetenschapshistorische werken en bronnen. Daarom wordt aan de medewerkers en Users van Bestor gevraagd om speciale aandacht te besteden aan de digitale beschikbaarheid van de door hen geraadpleegde bronnen en werken en deze steeds te vermelden in hun notities.


Over objectiviteit en neutraliteit

Bestor verbindt zich er in zijn projectomschrijving toe om zo objectief mogelijke informatie te bieden, zonder waarde-oordelen of analyse van wetenschappelijk werk. Peer reviewing door wetenschapsgeschiedkundige kenners en wetenschappers is de beste manier om de correctheid en de objectiviteit van de notities te garanderen. Aan de medewerkers en Users van Bestor wordt gevraagd om deze peiler steeds in het achterhoofd te houden bij de keuze van hun onderwerpen en in de concrete uitvoering van hun notities.


Over plagiaat, auteursrechten en eigen onderzoek

Bestor roept de hulp in van wetenschapsgeschiedkundige kenners en wetenschappers om een bijdrage te leveren. Het is logisch dat deze bij het opstellen van notities uit eigen onderzoek en bevindingen putten. Bestor vraagt om niettemin een duidelijk textueel onderscheid te maken tussen vaststaande feiten, wetenschappelijk onderbouwde hypotheses en persoonlijke meningen. De laatste horen niet thuis in een Bestornotitie, evenmin als informatie die niet voldoende door bronnen wordt ondersteund. Een notitie is steeds een persoonlijk werkstuk. Onderteken daarom steeds je teksten en commentaren met je Usernaam, net zoals je dat voor een tijdschriftartikel zou doen.
Pleeg geen plagiaat. Het gebruik van teksten zonder toestemming brengt Bestor in juridische problemen.
Respecteer de auteursrechten.


In de Bestorgemeenschap staat wederzijds respect centraal

Om een goede samenwerking mogelijk te maken worden alle Users verzocht om de algemene beleefdheidsregels ook in de Bestorgemeenschap toe te passen. Voel je vrij om notities te verbeteren of op de overlegpagina te becommentariëren. Maar geef argumenten op indien dit gewenst wordt en wees nooit beledigend of kwetsend. Er is een grens aan de vrijheid van meningsuiting.