Bestor Nieuwsbrief/2 (oktober) 2014)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search

Logo Bestor.jpg
Belgian Science and Technology Online Resources

Nieuwsbrief

Bekijk Bestor op www.bestor.be!
oktober 2014

Beste lezer,

Met veel genoegen kondigt Bestor het tweede nummer van zijn nieuwsbrief aan. Het is duidelijk: in het najaar 2014 is geschiedenis brandend ‘actueel’. Met de honderdste verjaardag van de Slag om de IJzer bereikt de herdenking van Wereldoorlog I een hoogtepunt. Ook Bestor besteedt aandacht aan het wapengeweld: met een reeks themaverhalen over Wetenschap en de Groote Oorlog. Maar er is ook ruimte voor feest: Andreas Vesalius, vader van de moderne anatomie, viert zijn vijfhonderdste verjaardag. Bestor eert deze wereldberoemde wetenschapper een maandlang op de welkomstpagina en laat je daar ook kennismaken met andere Belgische anatomen. Tot slot lees je in deze brief ook over de laatste updates van het lopend invoerproject Dames doen niet aan wetenschap?!

Veel leesplezier!

Meester van het mes: Vesalius 1514-2014

Vesalius andres.jpg
Dit najaar is het 500 jaar geleden dat de vader van de moderne anatomie en geneeskunde Andreas Vesalius werd geboren. Vesalius zette met zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica de toenmalige anatomische kennis op zijn kop. De komende maanden staan daarom helemaal in het teken van deze geniale geleerde. Wereldwijd zal de verjaardag uitgebreid worden gevierd. En niet in het minst in België, want het is hier dat de wieg van Vesalius stond! De wereldvermaarde anatomist, die bij zijn geboorte nog gewoon Andries van Wezel heette, groeide immers op in Brussel. Hij bracht er zijn tijd door met het ontleden van kleine dieren - toen al een passie. Zijn studentenjaren speelden zich in Leuven af, waar hij als baccalaureus zijn eerste werk uitgaf. Leuven is dit najaar dan ook in de ban van haar meest beroemde alumnus en resident. Dat viert ze met een groots stadsproject met onder meer tentoonstellingen, dans, theater en lezingen. Ook in Antwerpen en Gent wordt Vesalius in de schijnwerpers gezet.



Wetenschap onder bezetting

Bron: Patrick Loodts/Francis de Look.
In augustus 1914 trok de hemel boven België dicht. Met de Duitse schending van de Belgische neutraliteit begon een vier jaar lange bezetting van het land. De blokkade maakte levensmiddelen en andere producten schaars. Jonge mannen trokken van alle uithoeken van het land richting rekruteringsbureau, vrijwillig of met een oproepbrief in de hand. Wat deden Belgische wetenschappers tijdens de lange oorlogsjaren? Ook voor hen was dit een periode van schaarste, op materieel en intellectueel vlak. En dus van stagnatie. Of toch niet helemaal?



Hoogstens getolereerd. Vrouwelijk arts Isala van Diest

Bron: Rosadoc.
“La femme médecin Van Diest? Ce n’est qu’une tolérance!” Zo klonk het in 1890 in het parlementair halfrond. Inderdaad, Isala van Diest had dan wel twee doctoraatsdiploma’s en tonnen ervaring op haar cv, toch werd ze door de Belgische wetgevers niet als arts aanvaard. Want dokters waren mannen. Punt. Maar … van Diest had al een goeddraaiende huisartspraktijk en ze leek niet van plan deze op te geven. Wat moest de wet met zo’n vrouw? Er bleef slechts één optie. Van Diest werd, bij hóge uitzondering, en met een speciale wet … gedoogd.


  • Lees hier het volledige levensverhaal van Isala van Diest (1842-1916). Deze notitie maakt deel uit van het Bestor-invoerproject Dames doen niet aan wetenschap?!

Bestor wordt gecoördineerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
BESTOR wordt financieel ondersteund door de FOD Federaal Wetenschapsbeleid.