Kerens, Berthe (1881-?)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search

Voluit: Berthe Rosalie Kerens.
Of: Berthe Walch, naar de naam van haar echtgenoot. Sommige bronnen spreken echter over "Walsch".


Anatoom en embryoloog. De eerste vrouwelijke doctor in de geneeskunde van de Universiteit van Luik. Geboren op 31 maart 1881 in Luik. Ze stierf vermoedelijk in 1965 of 1966. Meer precieze gegevens daarover ontbreken.


Biografie

Institut d’Anatomie.jpg
Kerens deed onderzoek aan het Anatomisch Instituut Auguste Swaen. Bron: Foto Jean Housen via Wikimedia Commons.

Kerens werd geboren in Luik en bracht er haar tienerjaren door. Ze was de oudste dochter van het gezin van Gustave Kerens die decoratief schilder was en Sofie Josephe Jaspard. Over Kerens opleiding is weinig bekend. Ze kreeg in ieder geval een goede scholing, want rond het begin van de twintigste eeuw vindt men haar terug als één van de weinige jonge vrouwen die de geneeskundefaculteit van de Universiteit van Luik op dit moment telde. Kerens was er een studiegenoot van Louise Fassin. Voor haar proefschrift voerde Kerens onderzoek uit naar (onder meer?) de amfibieachtige groep van de amniota, met focus op embryo's. Ze deed dit aan het universitaire Institut d'Anatomie van hoogleraar anatomie Auguste Swaen, onder begeleiding van de toenmalige werkleider Albert Brachet. Kerens studeerde in 1905 met onderscheiding af als doctor in de geneeskunde. In datzelfde jaar behaalde ze - vermoedelijk met dit doctoraal onderzoek - de eerste plaats in de concours van het ministerie van Openbaar Onderwijs die recht gaf op een reisbeurs.[1] Haar onderzoek rond het excretieapparaat van de amniota werd in het wetenschapstijdschrift Archives de Biologie opgenomen. Het is niet duidelijk waar en of Kerens een buitenlands studieverblijf ondernam.


In 1909 trad Kerens in het huwelijk met de vijf jaar oudere Luxemburgse industrieel Mathias Walch.[2] Ook na haar huwelijk bleef ze zich aan onderzoek wijden. In 1914 vertegenwoordigde de anatoom als Luikse afgevaardigde de sectie geneeskunde in het luik Université et laboratoires van de tentoonstelling De Hedendaagsche Vrouw in Antwerpen. Ze stelde er embryologisch onderzoek en stalen voor.[3]


In de jaren 1910 ontwikkelde Kerens zich bovendien tot een expert in gynaecologische en pedagogische thema's. Ze schreef een selectie artikelen over dit onderwerp voor het artsenblad Le Scalpel. Ze zette er onder meer haar visie rond een hygiënische crèche voor de stad Luik uiteen. Ook bezocht ze congressen over deze thema’s, zoals het tweede Congrès International des Gouttes de Lait (Brussel, 1907) en de Congrès Nationals de la Protection de l'Enfance van de Ligue Nationale belge pour la Protection de l'Enfance du Premier Age. Kerens was secretaris van de afdeling Education familiale avant l’age de l’école bij de voorbereiding van het eerste Congres international d’éducation et de protection de l’enfance dans la famille (september 1905, Luik). Het lijkt erop dat Kerens ondertussen als arts, misschien in de gynaecologie, in Luik werkzaam was. Daar zette ze zich in het bijzonder in voor moeders en nieuwsgeborenen uit arme gezinnen. De sociaal bewogen arts was ook actief in de Luikse afdeling van de Ligue Nationale belge pour la Protection de l'Enfance du Premier Age (opgericht in 1911), in de Union des Femmes de Wallonië en in de Mutualité maternelle des Femmes de Wallonië. Kerens was lid en deken van de Amis de l'Université de Liège.[4]


Publicaties

Van Keerens hand zijn onder meer bekend:

  • "Recherches sur les premières phases du développement de l'Appareil excréteur des Amniotes", in: Archives de Biologie, 22 (1907), 493-648.
  • "L’hygiène générale d’une crèche", in: Le Scalpel. Journal belge des sciences médicale, 63 (1910-1911), nr. 4 (24 juli 1910), 47-49.
  • "L'assistance à la femme enceinte, à la mère et au nourrisson", in: Le Scalpel. Journal belge des sciences médicales, 66 (1914), 728.


Bronnen

  • Luik, Burgerlijke Stand, Geb., Afk., Huw., Ovl. 1909, film S2BY-SPD, gedigitaliseerd op: Zoekakten.nl, geraagdpleegd op 01/02/2017 (met dank aan H. Bovens).



Noten

  1. Université de Liège. Ouverture solennelle des cours, Luik, 1906, 43.
  2. Luik, Burgerlijke Stand, Geb., Afk., Huw., Ovl. 1909, film S2BY-SPD, gedigitaliseerd op: Zoekakten.nl, geraadpleegd op 01/02/2017 (met dank aan H. Bovens).
  3. Tentoonstelling De Hedendaagsche Vrouw. Mei-Juni 1914, Antwerpen, 1914, 27 en 29.
  4. Bulletin Trimestriel de l’Association des Amis de l'Université de Liège, 38-39 (1966), 104.