Malaise, Constantin Henri Gérard Louis (1834-1916)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Malaise, Constantin-Henri-Gérard-Louis (1834-1916)

Geoloog en professor aan het Institut agricole de l'État te Gembloux, geboren te Luik op 11 november 1834 en overleden te Gembloux op 24 april 1916.


Biografie

Constantin Malaise werd geboren op 11 november 1834 te Luik als zoon van een arts. Zijn eerste opleiding werd toevertrouwd aan abt Strail, priester van Magnée en plantkundige, die zijn passie doorgaf aan zijn leerling.[1]
Constantin Malaise volgde aan de Universiteit van Luik de opleiding tot doctor in de natuurwetenschappen. Eens hij zijn diploma behaald had, werd hij aangesteld als repetitor voor de cursussen mineralogie en geologie aan de École des Mines et des Arts et Manufactures toebehorend aan de Universiteit. Daarnaast werd hij de assistent van professor Gustave Dewalque.[2]
Op 30 oktober 1860 werd hij aangesteld als hoogleraar aan het Institut Agronomique de Gembloux (in deze periode : Institut agricole de Gembloux). Hij doceerde in het begin van zijn carrière: de plantkunde, de dierkunde en de mineraalwetenschappen. Vervolgens wijdde hij zich uitsluitend aan de mineralogische wetenschappen. Bij de oprichting van het Institut de Gembloux, hield Malaise zich bezig met het opbouwen van een botanische tuin en een geologische museum, deze laatste bevatte een collectie van Belgische mineralen en fosfaten, maar ook een stratigrafische geologische collectie met een reeks van rotsen en fossielen afkomstig uit diverse Belgische aardlagen.[3]
In 1892 werd hij toegelaten tot het emeritaat.
Malaise oriënteerde zich in deze periode naar de mineralogie, maar hij verwaarloosde de andere takken van de natuurwetenschappen niet, maar gebruikte deze in zijn onderzoek.
Hij werd op 15 december 1865 benoemd tot corresponderend lid van de Académie royale des Sciences et Belles-Lettres de Bruxelles en effectief lid op 15 december 1873.
Hij was eerst Ridder, nadien Officier en vervolgens Commandeur in de Leopoldsorde. Daarnaast ontving hij het Burgerkruis eerste klas.
Ook buitenlandse regeringen erkenden zijn wetenschappelijke verdiensten: hij was Officier aan de Franse Academie en Ridder in de Portugese Christusorde.
Malaise maakte deel uit van een hele reeks van wetenschappelijke genootschappen: de Société géologique de Belgique en was voorzitter van de Société belge de Géologie, van de Société géologique de France en van de Société géologique du Nord.[4]
Hij trouwde met Constance Evrard, waarmee hij drie dochters had.[5]

Werken

In 1862 stelde Malaise een publicatie op over de ouderdom van de fossiele fyllieten die waren teruggevonden in Grand-Manil, nabij Gembloers.
Een belangrijk werk was: Description du terrain silurien du Centre de la Belgique en werd in 1873 bekroond met een gouden medaille door de Klasse Wetenschappen van de Académie royale des Sciences et Belles-Lettres de Bruxelles. Deze publicatie bevat informatie over de terreintypes teruggevonden in Brabant en in de strook tussen Samber en Maas.[6]
Malaise trachtte een correlatie te vinden tussen de aardlagen uit het pre-Devoon in het centrum van België met deze uit de Ardennen en andere regio's. Hij trachtte ook de stratigrafische grens tussen het Siluur en het Cambrium vast te leggen.
Hij deed onderzoek in België en Engeland en ontdekte paleontologische overeenkomsten.
In 1913 ontwikkelde Malaise een schaal voor het Cambrium en het Siluur. Deze laatste was de basis voor de eerste editie van de geologische kaart van het Koninkrijk.
Hij was ook geïnteresseerd in het vulkanisch gesteente ingebed in de stratigrafische lagen.
Hij publiceerde ook een mineralogische traktaat dat drie keer werd heruitgegeven.
Malaise droeg bij aan de geologische kaart van België op de schaal van 1/40.000.
Hij stelde ook bijdragen op over de botanica en de meteorologie.

Publicaties


Bibliografie


Noten

  1. FOURMARIER, Paul, "Notice sur Constantin Malaise", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, vol. 97, 1931, p. 99.
  2. FOURMARIER, Paul, "Malaise, (Constantin-Henri-Gérard-Louis)", in Biographie Nationale, vol. 41, Brussel : Établissements Émile Bruylant, 1965, kol. 459.
  3. FOURMARIER, Paul, "Notice sur Constantin Malaise", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, vol. 97, 1931, p. 100.
  4. FOURMARIER, Paul, "Notice sur Constantin Malaise", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, vol. 97, 1931, p. 102.
  5. FOURMARIER, Paul, "Malaise, (Constantin-Henri-Gérard-Louis)", in Biographie Nationale, vol. 41, Brussel : Établissements Émile Bruylant, 1965, kol. 464.
  6. FOURMARIER, Paul, "Malaise, (Constantin-Henri-Gérard-Louis)", in Biographie Nationale, vol. 41, Brussel : Établissements Émile Bruylant, 1965, kol. 461.