Meyer, Antoine (1803-1857)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Meyer, Antoine (1803-1857)

Wiskundige, dichter en schilder, geboren te Luxemburg op 31 mei 1803 en overleden te Luik op 29 april 1857.


Biografie

Antoine Meyer werd geboren op 31 mei 1803 te Luxemburg als zoon van de schoenmaker Hubert Meyer. Hij volgde middelbaar onderwijs aan het Atheneum van Luxemburg en schreef zich vervolgens in aan de Universiteit van Luik. Hij studeerde verschillende takken van de wiskunde en gaf privé-lessen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij was eveneens belast met het opstellen van de catalogus van de wetenschapsboeken van de Universiteitsbibliotheek. Hij bereidde een doctoraatsthesis voor, maar presenteerde deze niet. Hij vertrok naar Parijs om te leren van de grootste wiskundigen uit zijn tijd.[1]
In 1826 keerde hij terug naar Luxemburg en doceerde Latijn, Grieks, Nederlands, Duits en wiskunde aan het College van Echternach.[2]
In 1828 verwierf hij voor één jaar de leerstoel wiskunde aan de Militaire School van Breda. In 1831 werd hij docent aan het College van Leuven en het jaar daarop aan het Gaggia Instituut. Tegelijkertijd bereidde hij toekomstige studenten voor op de examens aan de Koninklijke Militaire School.
Op 16 juni 1832 promoveerde hij aan de Universiteit van Luik tot doctor in de exacte wetenschappen.
Hij werd in 1834 hoogleraar wiskunde aan deze instelling, maar hij had bezwaren tegen de gebruikte lesmethodes en nam ontslag.[3]
Hij bleef werkloos tot in 1838. Hij werd in hetzelfde jaar benoemd aan de ULB. Hij doceerde er hogere wiskunde. Tegelijkertijd oefende hij de functie van calculator uit aan het Ministerie van Oorlog.
In 1839 ontving hij dankzij de wet van 4 april de Belgische nationaliteit.[4]
In 1849 verving hij Lemaire aan de Universiteit van Luik en werd gewoon hoogleraar. Hij doceerde er wiskundige analyse, hogere analyse en kansberekening. Hij verhoogde het aantal publicaties en wijdde zich aan zijn cursussen en zijn onderzoek.
Hij werd op 16 december 1846 benoemd tot corresponderend lid aan de Académie royale des Sciences et Belles-Lettres de Bruxelles.
Hij leed aan jicht en overleed op 29 april 1857.[5]
De bibliotheek van de Universiteit van Luik bewaard een portret van Meyer vervaardigd door een van zijn zonen, Mathieu Meyer.[6]

Werken

Meyer publiceerde verschillende bijdragen in de jaarboeken en de publicaties van de Academie over wiskunde (analyse, zuivere wiskunde, trigonometrie, integralen, kansberekening, geodesie en goniometrie). Hij publiceerde eveneens de inhoud van zijn cursussen.


Naast zijn wetenschappelijke bezigheden was Meyer ook actief als dichter en als schilder. Deze laatste gave gaf hij door aan (tenminste) twee van zijn kinderen: Mathieu Meyer en (Marie) Joséphine Goda(e)rt-Meyer.


Meyer had een uitgebreide kennis van de geschiedenis en beheerste zowel dode als levende talen.


Publicaties


Publicaties aan de Academie


Bibliografie


Noten

  1. BERGMANS, Paul, "Meyer (Antoine)", in Biographie Nationale, vol. 14, Brussel: Bruylant-Christophe & Cie, Imprimeurs-Éditeurs, 1897, kol. 766.
  2. GODEAUX, Lucien, "Notice sur Antoine Meyer, membre de l’Académie", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1956, p.5.
  3. BÈDE, "Notice sur Antoine Meyer", in Annales de l'Enseignement public, 1857, vol. 1, p. 369.
  4. BERGMANS, Paul, "Meyer (Antoine)", in Biographie Nationale,vol. 14, Brussel : Bruylant-Christophe & Cie, Imprimeurs-Éditeurs, 1897, kol. 767.
  5. "Meyer (Antoine)", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 441.
  6. GODEAUX, Lucien, "Notice sur Antoine Meyer, membre de l’Académie", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1956, p. 7. Meyer was gehuwd met Catherine Kuborn. Brabant , Burgerlijke Stand, 1582-1914, Schaarbeek, Geboorten, overlijdens, ..., bijgevoegde akten 1902, akte 849, gedigitaliseerd op: Familysearch.org, geraadpleegd op 18/04/2017 (met dank aan H. Bovens).