Société générale des étudiants catholiques de l'université de Gand
Contents
Historiek
De Société générale des étudiants catholiques de l'Université de Gand werd opgericht in reactie op de toenemende antiklerikaal geïnspireerde acties van de liberale beweging aan de Universiteit van Gent. De stichtingsvergadering, op 18 maart 1880 in café Nouveau Saint Luc in de Paddenhoek (rue de la Crapaudière), bracht 32 studenten rond de tafel. Er werd een voorlopige commissie opgericht, waarvan Firmin Verhelst tot eerste voorzitter werd uitgeroepen. Ter gelegenheid van de plechtige bijeenkomst op 21 oktober 1880 werd het strijdlied van de vereniging, de "Chant des calotins" (het lied der Papen), voor het eerst gezongen. Op 26 november van het daaropvolgende jaar werd in Klein Turkije (het straatje naast de St.Niklaaskerk) , het nieuwe verenigingslokaal “ Le Chapeau Rouge”, plechtig in gebruik genomen. [1] Als eerste erevoorzitter werd enkele maanden later Alban Kervyn benoemd. De wijding van de societeitsvlag vond plaats op 3 en 4 mei 1884 in aanwezigheid van verenigingsvrienden uit Brussel, Leuven en Luik en uit Rijsel en Parijs. Van bij aanvang was het de vereniging er om te doen om zich tegenover de liberale studenten te laten gelden. Een aaneenrijging van wederzijdse provocaties was het gevolg: van beledigingen, spot en strijdlustige gezangen tot vechtpartijen en aanvallen op de vlag.[2]
Later evolueerde de vereniging naar meer sociale en religieus georiënteerde activiteiten. Ze nam deel aan religieuze manifestaties en organiseerde er zelf ook. Verder organiseerde ze conferenties en feestelijke activiteiten zoals de réception des bleus en het bezoek van Sinterklaas en van de drie koningen. Ook uitstappen werden georganiseerd en jaaroverzichten verschenen. De vereniging of de « Gé » zoals ze genoemd werd, werkte mee aan de uitgave van L'étudiant catholique, een tweemaandelijks tijdschrift van de Gentse katholieke studenten opgericht in 1872. [3] L'étudiant catholique werd in 1926 het officiële orgaan van de Gé.
In 1925 creëerde de Gé de Orde van de chapeau rouge. Het ging hier vooral om het uitreiken van een medaille, Vlek genaamd, die de meest verdienstelijke leden beloonde. [4] Nog meer ordes werden in het leven geroepen om andere verdiensten te belonen.
Vandaag bestaat de vereniging nog steeds onder de naam Association Royale Générale des Etudiants Catholiques. Ze wordt gewoonlijk de Gé genoemd, Gé Gantoise of nog Gé Catholique, verzamelt katholieke mannelijke studenten, en schrijft haar meldingen regelmatig in het Frans. De Gé heeft geen vaste zetel, maar haar activiteiten vinden nog steeds in Gent plaats.
Organisatie
De vereniging werd door een commissie geleid, samengesteld uit een voorzitter, een vice-voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een adjunct-secretaris, een vlaggendrager en zes of zeven commissarissen. De commissarissen waren de verbinding tussen het comité en de leden. Bij hen verkreeg men alle inlichtingen.
De vereniging telde 300 leden in 895 en 400 in 1925.
Stichtende leden
- Arsène Burton
- Léon Cambier
- Omer Cambier
- Gustave Collardin
- Florimond De Breydel
- Diomède De Buck
- Raymond De Canck
- Edmond De Cuyper
- Henri de Radiguès
- Hubert d'Hoop
- Alphonse Dubois
- Jean Dugniolle
- Alexandre Dumont
- Adolphe Gaeremynck
- Gustave Godderis
- Désiré Hecq
- Léon Janssens de Bisthoven
- Jules Léger
- Octave Mavaux
- Charles Naudts
- Xavier Rigot
- Alphonse Ruyssen
- Richard Santy
- Henry Sels
- Maurice van Comphaut
- Emile Van der Mensbrugge
- Julien Van de Walle
- Alphonse Van Houcke
- Jules Van Zele
- Firmin Verhelst
- Auguste Versiggel
Orde en prijzen
- Ordre du Chapeau Rouge
Graden: Grand Argentier (1), Chambellans (2), Officier-Maystre scribe (1), Officier, Chevalier
Het doel van de orde was de leden van de Gé die hadden bijgedragen aan de bloei van het Gé of de projecten onder zijn bescherming, te erkennen. Het accent lag op het “eigenlijke werk” ten dienste van het Gé (dixit status OCR). De erkenning was strickt intern
Het medaillon heette de Vlek.
- Ordre des Compagnons purs de la Gueule de Bois
Graden: Grand-Maystre (1), Compagnons Purs
Gecreëerd in 1937 onder het motto "Discipline en plezier". De orde beloonde diegenen die met een studentikoze geest de moeite namen om goeie humoristische pamfletten te schrijven en sfeer in de vergaderingen brachten.
Het medaillon was een in hout uitgesneden hoofdje van 5 centimeter dat aan een lint om de hals werd gedragen.
- Ordre de la Fine Fleur (Ordo Fines Flori)
Graden: Grand-Chancelier (un seul), Grand-Maystre (deux), Commandeur-Maystre scribe (un seul), Commandeur, Chevalier
Opgericht in 1946. Beloonde diegenen die door hun effectieve werk uitblonken en een bijdrage leverden aan de Gé. Beloonde ook diegenen die regelmatig aanwezig waren en anderen aanzetten om ook aanwezig te zijn en die actief bijdroegen tot een goede sfeer bij de activiteit.
- Ordre du Ferme Boîte
Graden: Directeur (3, die het triumviraat vormden), leden
Madaillon in de vorm van een blikopener, hangend aan een rood-zwart lint
Vlek interne opgericht in 1965; beloont de echte nachtuilen; werd gegeven vanaf 5u ‘s ochtends.
Publicaties
- Simples réflexions dédiées aux nouveaux étudiantspar Société générale des étudiants catholiques, 1906.
- VANDEN BOSSCHE, Georges, Fêtes du XXVe anniversaire de la Société générale des étudiants catholiques de l'Université de Gand. Discours prononcé à l'assemblée générale du 5 février 1905 / par M. le professeur Georges Vanden Bossche, 1905
- Almanach de la générale gantoise des étudiants catholiques de l'Université de Gand , 1902-1926.
- wordt vanaf 1913: Almanach de la Société générale des étudiants catholiques
- wordt vanaf 1921: Annuaire de la Société générale des étudiants catholiques.
- KBR: 476e R (Magazijn – Algemene leeszaal)
- Annuaire 1921-1926 de la Société générale des Etudiants catholiques de l'Université de Gand, 1926.
- L'etudiant catholique , 1872-1882.
- L'étudiant catholique, Organe de la Jeunesse catholique universitaire de Gand, 1919-.
- KBR : B I383 (Tijdschriftenmagazijn )
Externe linken
Noten
- ↑ Zie de historiek van lokaal de Chapeau Rouge in L'étudiant catholique, 15 januari 1926, 5.
- ↑ Zie Historiek en lijst van voorzitters in Almanach de la générale gantoise des étudiants catholiques de l'Université de Gand = Jaarboek der algemeene katholieke studentenvereeniging van Gent, 1902.
- ↑ Zie het kort historisch overzicht in de annex van L'étudiant catholique van november 1925.
- ↑ Zie Annuaire, 1921-1926 de la Société générale des Etudiants catholiques de l'Université de Gand, 1926 en [1].