Société royale d'archéologie, d'histoire et de paléontologie de Charleroi
nom actuel | Société royale d'archéologie, d'histoire et de paléontologie de Charleroi |
1928 - | Société royale paléontologique et archéologique de l'arrondissement judiciaire de Charleroi |
1863-1928 | Société paléontologique et archéologique de l'arrondissement administratif de Charleroi. |
Contents
Historiek
Op 27 november 1863 werd onder de naam Société paléontologique et archéologique de l'arrondissement administratif de Charleroi een nieuwe vereniging in het leven geroepen. Het oprichten van deze vereniging had tot doel de paleontologische ontdekkingen en de archeologische objecten van de kantons Charleroi, Fontaine l'Evêque, Seneffe en Gosselies.[1] te registreren en te bewaren. In 1878 startte de vereniging met de bouw van een archeologisch museum dat in 1879 plechtig werd geopend. Dit museum werd de officiële zetel van de vereniging nadat haar vorige locatie in het stadhuis haar door de gemeentelijke autoriteiten was ontzegd. [2]
De vereniging zag het als haar opdracht om de culturele en wetenschappelijke bekendheid van Charleroi en omstreken te bevorderen. Door in het museum een deel van haar verzameling tentoon te stellen en tijdelijke tentoonstellingen te organiseren droeg ze daar zeker toe bij. De Société publiceerde eveneens een driemaandelijks tijdschrift en een nieuwsbrief met historische en archeologische artikels. (les Documents et Rapports). Deze publicaties werden aan alle leden en aan alle universiteitsbibliotheken van het land opgezonden. De vereniging beschikte tevens over een wetenschappelijke, archeologische en geschiedkundige bibliotheek van vele duizenden volumes. Ter bevordering van de culturele en wetenschappelijke bekendheid van Charleroi en omstreken riep de Société ook een regionale studiecommissie in het leven waarop elk lid van de vereniging uitgenodigd was. Er werd gedebatteerd over specifieke vraagstukken rond geschiedenis, kunst, archeologie en genealogie. Vanaf haar oprichting was de vereniging ook betrokken bij archeologische opgravingen in de streek.
Tijdens de Internationale Tentoonstelling van 1911 in Charleroi verzorgde de Société het historische luik van het evenement, onder meer met een aanbod van toeristische routes door de streek. Het museum zelf werd voor de gelegenheid heringericht.
Momenteel organiseert de vereniging een jaarlijkse cyclus van voordrachten. Deze wordt gehouden in de gebouwen van de ULB te Couillet-Parentville en het forum is toegankelijk voor alle historici, kunsthistorici en academische archeologen. Bij gelegenheid worden ook uitstappen naar musea of andere culturele activiteiten georganiseerd. [3]
Stichtende leden [4]
- Accarain, Emile
- Bonmariage, Sylvain
- Cador, Augustin
- Carnière, Antoine
- Charles, Firmin
- Chaudron, Edouard
- Defontaine, Hippolyte
- Delval, Alexandre
- Devries, Louis
- Dewandre, Berthélémy
- Dubois, Léon
- Dupret, Charles
- Dury, Gustave
- Harou, Théobald
- Jacob, Eurodre
- Jonet, Frédéric
- Jouniaux, Emile
- Lambot, François
- Lancelot, Emile
- Marousé, Achille
- Rouard, Joseph
- Schoenfeld, Martin
- Vander Elst, Constant
- Van Moorsel, Charles
- Wilmet, Gustave
Zetels
Bij de stichting had de vereniging haar maatschappelijke zetel in het stadhuis. In 1878 werd ze uit deze lokalen gezet door de gemeentelijke overheid. De vereniging bouwde hierop een archeologisch museum dat in 1879 ingehuldigd werd en ook als zetel fungeerde. [5] Het gebouw bevond zich op de boulevard Defontaine, Charleroi. Tot voor kort was de maatschappelijke zetel daar gevestigd. Momenteel worden werken uitgevoerd en is de zetel tijdelijk verplaatst naar 101 rue de Montigny à 6000 Charleroi.
Organisatie
De vereniging is samengesteld uit actieve leden (160 in 1871, 280 in 1886) en corresponderende leden (18 in 1871, 13 in 1886). Bij de oprichting werd de organisatie bestuurd door een comité, gekozen voor drie jaar en bestaande uit vijf actieve leden: een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en twee raadsleden.
In 1863 was het comité als volgt samengesteld:
- Voorzitter: Th. Harou
- Secretaris: C. Van Der Elst
- Penningmeester: Firmin Charles
- Raadsleden: Auguste Cador en Charles Dupret
De vereniging behield haar oorspronkelijke juridische vorm van personenmaatschappij tot in 2003. In dat jaar werden de statuten gewijzigd en werd de vereniging omgevormd tot een vzw. Ze wordt vandaag bestuurd door een Raad van Bestuur waarin verschillende wetenschappers zetelen die in universiteiten en wetenschappelijke instellingen van het land werken.
De huidige statuten zijn beschikbaar op Website van de Service public fédéral.
Prijzen
Sedert 2006 looft de vereniging een jaarlijke “Prix du Patrimoine” uit voor de restauratie van een gebouw of tuin uit de regio. Deze symbolische prijs wil de nadruk leggen op het in stand houden van lokaal erfgoed, met respect voor het origineel ontwerp.
Het doel van deze prijs is:
- Het aanmoedigen van een kwaliteitsvolle instandhouding en herwaardering van waardevol onroerend erfgoed in de streek van Charleroi.
- Het ondersteunen van acties die moeten worden ondernomen ter vrijwaring en verbetering van het stedelijk erfgoed.
- Ervoor zorgen dat eigenaars van architecturaal erfgoed er belang bij hebben dat ze het goed beschermen, restaureren of er een nieuwe bestemming aan geven.
- Het bewustzijn van burgers en gemeentelijke overheden vergroten voor het nut van behoud en hergebruik van onroerend erfgoed.
- De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden overtuigen van de meerwaarde van de instandhouding van het onroerend patrimonium in termen van imago, toeristische aantrekkingskracht, levenskwaliteit en economische voordelen.
Publicaties
- Documents et Rapports de la Société Paléontologique et Archéologique de l'Arrondissement Administratif de Charleroi, 1864-1988 , Deel 1-60
Wordt:Documents et Rapports de la Société Royale Paléontologique et Archéologique de l'Arrondissement Judiciaire de Charleroi. van 1929 tot 1965
Wordt: Documents et rapports de la Société royale d'archéologie et de paléontologie de Charleroi van 1966 tot -
Wordt: Documents et rapports de la Société royale d’archéologie, d’histoire et de paléontologie de Charleroi
KBR: 120 R (Magazijn – Algemene Leeszaal)
Beschikbaar op internet: zie Internet Archive.
- VAN BASTELAER, D.A.,Société paléontologique et archéologique de l'arrondissement administratif de Charleroi : rapport de la commission déléguée au congrès archéologique international d'Anvers., 1868.
KBR: II 74.334 A IX, 4 (Magazijn – Algemene Leeszaal)
- Documents et rapports de la Société paléontologique et archéologique de Charleroi. Inhoudstafel van de eerste 25 volumes, 1902
- Société d'archéologie et de paléontologie de Charleroi. Notice descriptive du musée. Conférences, 1911
- FICHEFET, Jean, Bulletin de la Société royale paléontologique et archéologique de l'arrondissement judiciaire de Charleroi. Table analytique et onomastique des années 1929-1946, 1948, t. I à XV
KBR: 120bis R (Magazijn – Algemene Leeszaal)
- Bulletin de la Société Royale Paléontologique et Archéologique de l'Arrondissement judiciaire de Charleroi, 1929-1959
KBR: 120b R (Magazijn – Algemene Leeszaal)
Bibliografie
- DUQUENE Edmond, Cinquante années de travail. (Histoire de la Société d'archéologie de Charleroi), 1914
KBR: 120 R (Magazijn – Algemene Leeszaal)
Externe links
Noten
- ↑ Zie de circulaire die aan de oprichting voorafging op Documents et Rapports, 1878, 5.
- ↑ Zie de Compte-rendu van AG in Documents et Rapports, 1878-1881.
- ↑ Uittreksel uit website van de Société royale d'archéologie, d'histoire et de paléontologie de Charleroi
- ↑ Ledenlijst in 1871 op Documents et Rapports, 1871.
- ↑ Voir Compte-rendu des AG dans Documents et Rapports, 1878-1881.