Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
1816-?? Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand
1809-1816 Société des beaux-arts
1808-1809 Société des arts



Historiek

In het begin van de negentiende eeuw bestonden er weinig mogelijkheden voor jonge kunstenaars om hun werken tentoon te stellen en te vergelijken. De behoefte aan een forum voor ontmoeting, uitwisseling en discussie was nochtans groot. Deze nood bracht een groep van zeven kunstenaars, architecten en beeldhouwers er uiteindelijk toe een vereniging op te richten die zich tot doel stelde de vooruitgang van de kunsten te promoten en kunstenaars te ondersteunen. De Société des arts de Gand zag het licht op 27 september 1808 - in september van het daaropvolgende jaar werd ze herbenoemd tot Société des beaux-arts de Gand. Pierre Vanhuffel (1769-1844), hoogleraar-directeur van de Academie van Gent werd tot eerste voorzitter benoemd. De société was aanvankelijk in vier klassen onderverdeeld: schilderkunst, architectuur, gravure en tekenkunst. In 1812 werd hieraan een klasse van muziek toegevoegd en in 1814 een klasse van literatuur. Op 9 januari 1816 verwierf de Société de koninklijke titel: ze ging voortaan als Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand door het leven.


Doorheen haar bestaan was de Société de promotor van kunstwerken, richtte ze wedstrijden in en organiseerde ze tentoonstellingen. In 1844 rolde de eerste jaargang van de Annales van de persen. Het tijdschrift bevatte literaire artikels van alle genres, werken van leden, bekroonde stukken enz. Het laatste volume verscheen in 1877. Na deze datum is geen enkel spoor meer van de Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand terug te vinden.


Stichtende leden

De zeven stichtende leden zijn laureaat-kunstenaars van de kunstenacademie. Het waren de architecten Louis Roelandt (1786-1864), Pierre Goetghebuer (1789-1866), Emmanuel Quaetsfaslemen, Pierre De Broe en Joachim de Vogelaere, de beeldhouwer Charles Cruysmans en de graveur-edelsmid Liévin De Bast.


Organisatie

Het reglement van 1808 stipuleerde dat de algemene raad telkens voor een termijn van vier jaar een bestuur kiest. Dit bestuur diende te bestaan uit een voorzitter, een vicevoorzitter, een schatbewaarder, een secretaris en de directeurs van de klassen. Op het aantal effectieve leden, geassocieerden en correspondenten van de Société stond geen beperking, terwijl het aantal ereleden wel beperkt was. Effectieve leden moesten bewoner van het Koninkrijk der Lage Landen zijn. Om als effectief lid te worden aanvaard, moest met een eigen werk presenteren, dat door de meerderheid van de stemgerechtigden diende aanvaard te worden.


In 1816 werd een nieuw reglement uitgevaardigd, waarin de indeling van de effectieve in zes klassen werd uiteengezet: schilderkunst, architectuur, gravure en tekenkunst, muziek en litteratuur. Elke klas stond onder leiding van een commissie die was samengesteld uit een directeur, een vice-directeur, twee adjuncten en een secretaris.[1] De Société werd administratief bestuurd door een Raad, bestaande uit een voorzitter, een vicevoorzitter, een schatbewaarder, een archivist of adjunct-archivist, twee secretarissen en de directeurs en onderdirecteurs van de zes klassen. De leden van de administratieve raad en de directies van de klassen werden verkozen voor een termijn van vier jaar: ze waren herkiesbaar.


In 1842 ging de Société over tot een reorganisatie: de zes klassen maakten plaats voor drie secties: een eerste voor Schilder-, beeldhouw- en tekenkunst, een tweede voor Muziek en een derde voor Litteratuur, geschiedenis en archeologie. Elke sectie werd geleid door een commissie bestaande uit een directeur, een onderdirecteur, twee adjunct-directeurs en een secretaris.[2]


Zetel

De Société is gevestigd in Gent.


Publicaties

  • Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand. Règlement particulier de la classe de littérature, 1819.
KBR: III 96.145 A 7 (Magazijn - Algemene leeszaal
  • Annales de la Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand, 1844-1877.
KBR: III 10.456 A (Magazijn - Algemene leeszaal)
KBR: III 26.752 A (Magazijn - Algemene leeszaal)


Bibliografie

  • DE BUSSCHER, Edmond, Précis historique de la société royale des beaux-arts et de littérature de Gand: 1808 à 1845, 1845.
KBR: II 43.134 A (Magazijn - Algemene leeszaal)


Noten

  1. Voir DE BUSSCHER Edmond, Précis historique de la société royale des beaux-arts et de littérature de Gand: 1808 à 1845 , 1845, 193-204. KBR : II 43.134 A (Magazijn- Algemene leeszaal)
  2. Zie DE BUSSCHER Edmond, Précis historique de la Société royale des Beaux-Arts et de Littérature de Gand: 1808 à 1845, 1845, 205-212. KBR: II 43.134 A (Magazijn - Algemene leeszaal)