Warocqué, Raoul (1870-1917)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Bron:  [connaitrelawallonie.wallonie.be/fr/wallons-marquants/dictionnaire/warocque-raoul#.WUzX5E80aBO Boute, Extrait de l’Expansion belge, februari 1910], op: Connaître la Wallonie.

Filantroop en industrieel, geboren in Brussel op 4 februari 1870 en er gestorven op 28 mei 1917.



Biografie

Raoul Warocqué was de laatste telg van een grote familie van steenkoolindustriëlen uit de Brusselse regio. Zijn ouders waren Mary Orville en Arthur Warocqué. De familie bezat sinds het einde van de 18de eeuw het kasteel en domein van Mariemont in Morlanwelz. De jonge Raoul ging naar school in het atheneum van Elsene, maar vervolgde zijn studies in Parijs, eerst in het college Bossuet en daarna in het lyceum Louis-le-Grand. Hoewel hij hier geen diploma behaalde, schreef hij zich toch in voor het eerste jaar rechten aan de Université libre de Bruxelles. Hij brak deze studies evenwel voortijdig af om zich te wijden aan het familiebedrijf van de Warocqués. Het was een succesvolle carrièreswitch. Het bedrijf rendeerde uitstekend en gaf Warocqué zo de financiële ruimte om te investeren in verschillende projecten. Zo droeg hij bij aan de verdere ontwikkeling van verschillende steenkoolmijnen in de streek van het centrum van het land, en in de Kempen. Hij steunde ook de ontwikkeling van het spoorwegennet in China.


Een uitstap naar de politiek lag voor de hand. De Warocqués waren erg politiek actief en bezetten al sinds 1805 de burgemeesterstoel van Morlanwelz. Ook Raoul Warocqué bracht het tot burgemeester. Hij werd bovendien provincieraadslid van Henegouwen en zetelde als Kamerlid in het Belgisch parlement van 1900 tot 1914, waar hij het arrondissement Thuin vertegenwoordigde. Als overtuigd liberaal maakte hij er deel uit van de oppositie. Tijdens zijn burgemeesterschap toonde hij zich een voorstander van een volledig en gediversifieerd onderwijsnet in zijn stad. Hij moedigde de opstart aan van onder meer kleuter- en lagere scholen, een huishoudschool, een school voor volwassenen, een Froebel normaalschool, een beroepsschool, een industriële school en leergangen voor handel, stenografie en moderne talen. Hij bouwde en financierde verder nog een kraamkliniek, een weeshuis, een kinderdagverblijf, een lyceum voor meisjes en een atheneum. Hij plaatste Auguste Godeaux aan het hoofd van dit atheneum. Hij stichtte ook meerdere organisaties voor maatschappelijk werk en liefdadigheid.


Raoul Warocqué en de wetenschap

Institut d'anatomie.jpeg
Institut d'Anatomie Warocqué. Bron: Digithèque de l’ULB

In de vroege jaren 1890 vatten Ernest Solvay en Paul Héger het idee op om in het Leopoldpark een wetenschapscomplex voor de Université libre de Bruxelles uit de grond te stampen. Ze stelden aan Warocqué voor om deel te nemen aan dit project. In 1893 financierde hij inderdaad de bouw van een Instituut voor Anatomie en Histologie. Het gebouw was hypermodern en bevatte alle noodzakelijke uitrusting voor laboratoriumwerk. Warocqué bleef zijn leven lang een trouwe mecenas van de Brusselse universiteit. Maar ook andere hogescholen profiteerden van het mecenaat van de zogenaamde 'seigneur de Mariemont'. Warocqué stichtte het Handelsinstituut van Bergen, liet aangepaste leslokalen voor het instituut bouwen en stelde een comfortabel werkingsbudget ter beschikking. Hij gaf regelmatige financiële steun aan de Ecole de Mines en schonk pedagogische hulpmiddelen, zoals de mineralogische en geologische verzamelingen van Alphonse Briart. Ten slotte liet Warocqué een aantal opgezette vogels na aan het Koninklijk Belgisch instituut voor natuurwetenschappen en verrijkte hij ook verzamelingen van andere Belgische musea, zoals het Jubelparkmuseum. Hij gaf financiële bijdragen aan de Wereldtentoonstelling van Brussel van 1897 en 1910, en aan die van Charleroi en van Sint-Truiden.


Bij zijn overlijden duidde Warocqué de Belgische staat aan als erfgenaam van zijn kasteel en park van Mariemont, met de bibliotheek en alle verzamelingen die het bevatte op dat moment, met als doel er een museum van te maken.[1] Vandaag bewaart het Museum van Mariemont alle voorwerpen die Raoul Warocqué vergaard heeft in de loop van zijn leven. Het gaat over allerhande antiek, maar ook over ingebonden en andere waardevolle boeken.


Bibliografie

  • BRAUMAN , Annick, DEMANET, Marie, Le parc Léopold 1850-1950 : le zoo, la cité scientifique et la ville , Brussel, 1985.
  • Centenaire de la disparition de Raoul Warocqué (1917-2017), op de website van de Université de Mons, geraadpleegd op 22/06/2017.
  • FAIDER, Paul, "'Warocqué, (Raoul)", in: Biographie nationale, 27 (1938), Brussel, 96-99.
  • "Raoul Warocqué", op: Connaître la Wallonie, geraadpleegd op 22/06/2017.
  • Raoul Warocqué, op de website van het Musée royal de Mariemont, consulté le 22/06/2017.
  • Sciences et mécénat, sur le site de l’Université libre de Bruxelles, geraadpleegd op 22/06/2017.
  • VAN DEN EYNDE, M., Raoul Warocqué, seigneur de Mariemont, 1870-1917, Mariemont, 1970 (Monographies du Musée de Mariemont, I).


Noten

  1. Warocqué had geen andere officiële erfgenamen