Difference between revisions of "Mendeljev, Polina (1888-1958)"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
<!--Mendeléef Mendeljev Mendeleev-->
+
[[Category: Wetenschappers]][[category:Vrouwelijke wetenschappers]][[category:Geboorte 1876-1900]] [[Category: Bacteriologen]][[Category:Dierkundigen]][[Category: Medische Wetenschappers]]
[[Category: Wetenschappers]][[category:Vrouwelijke wetenschappers]][[category:Geboorte 1876-1900]] [[Category: Bacteriologen]][[Category:Dierkundigen]]
 
  
DIT ARTIKEL is een BEGINNETJE (korte aanzet tot een artikel)!
+
[[file: .|300px|right|Bron:]]
  
<br/>Bacterioloog. Geboren op 25 december 1888 en gestorven op 19 mei 1958. Genaturaliseerde Belg. Dochter van Dimitri Mendeljev.
+
Bacterioloog. Geboren op 25 december 1888 in Kazan (Rusland) en gestorven op 19 mei 1958. Genaturaliseerde Belg. Dochter van de Russische scheikundige Dimitri Mendelejev
 
  
<br/>Doctor in de dierkunde Freibourg, “assistente hors cadre” in het Institut de Physiologie van Maurice Philippson aan de wetenschapsfaculteit van de [[Universiteit van Brussel]] en ''chef de travail "hors cadre"'' in de geneeskundefaculteit (1932)van de [[Universiteit van Brussel]] (later geofficialiseerd).
+
<br/>
 +
===Biografie===
 +
Mendelejev groeide op in het Russische Kazan aan de oevers van de Wolga. Ze was de jongste van de vijf kinderen van  Dimitri Mendelejev met zijn tweede vrouw, Anna Ivanovna Papova. Mendelejev startte haar hogere studies aan de Guery Universiteit in Moskou. In 1906 nam ze er deel aan een revolte van intellectuelen tegen het tsaristisch regime. Als gevolg daarvan werd ze gedwongen te vluchten (1907). De jonge Russische vestigde zich in Duitsland, waar ze aan de Universiteit van Freibourg haar studies afmaakte. Ze behaalde haar doctorstitel in de dierkunde in 1913.
 +
 
 +
<br/>Tijden het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bevond Mendelejev zich in Parijs. Ze bood er haar diensten aan aan de Service de Santé van het Franse leger. De jonge zoöloog werkte hierna ook een tijdlang aan het Saint-Quentinhospitaal als diensthoofd van het bacteriologisch laboratorium. Na de wapenstilstand verhuisde ze opnieuw, dit keer naar België. Daar werd ze door [[Philippson, Maurice (1877-1938)| Maurice Philippson]] als medewerker in zijn nieuw laboratorium aan het Institut de Physiologie van de [[Universiteit van Brussel]] aangeworven. Haar positie als "assistant hors cadre" was niet erg benijdenswaardig. Niet alleen bood de post geen werkzekerheid, ze werd door de universiteit bovendien niet verloond. Philipson, die naast wetenschapper ook een geslaagd zakenman was, betaalde haar salaris uit eigen zak. Hij zou dit blijven doen, ook nadat hij in 1924 de universiteit verliet.
 +
 
 +
<br/>Vanaf 1926 richtte Mendelejev haar aandacht in toenemende mate op kankeronderzoek. Haar promotie tot werkleider aan de geneeskundefaculteit volgde in 1932, kort na haar naturalisatie tot Belg. Haar positie, die “à titre personnel” bleef, werd in 1935 geïntegreerd in de staf  van de dienst voor anatomopathologie van [[Dustin, Albert (1884-1942)|Albert Dustin]]. Bij het overlijden van Philippson in 1938 nam de universiteit haar salarisuitbetaling over. In 1945 werd Mendelejevs positie in de wetenschappelijke staf van de universiteit opgenomen. Maar ondanks de vele publicaties die ze binnen de instelling uitgaf, bleef ze tot aan haar dood "hors cadre".
 +
 
 +
<br/>
 +
===Bibliografie===
 +
* Gubin, Eliane, Jacques, Catherine e.a., Dictionnaire des femmes belges : XIXe et XXe siècles, Brussel, 2006, 399.
 +
* Gubin, Eliane en Piette, Valérie, Emma, Louise, Marie… L’Université Libre de Bruxelles et l’émancipation des femmes (1834-2000), Brussel, 2004, 194-197.
 +
 
 +
<br/>
 +
<!--Mendeléef Mendeljev Mendeleev Mendeléev Mendeleieff Paulina-->

Revision as of 10:04, 26 August 2015

[[file: .|300px|right|Bron:]]

Bacterioloog. Geboren op 25 december 1888 in Kazan (Rusland) en gestorven op 19 mei 1958. Genaturaliseerde Belg. Dochter van de Russische scheikundige Dimitri Mendelejev


Biografie

Mendelejev groeide op in het Russische Kazan aan de oevers van de Wolga. Ze was de jongste van de vijf kinderen van Dimitri Mendelejev met zijn tweede vrouw, Anna Ivanovna Papova. Mendelejev startte haar hogere studies aan de Guery Universiteit in Moskou. In 1906 nam ze er deel aan een revolte van intellectuelen tegen het tsaristisch regime. Als gevolg daarvan werd ze gedwongen te vluchten (1907). De jonge Russische vestigde zich in Duitsland, waar ze aan de Universiteit van Freibourg haar studies afmaakte. Ze behaalde haar doctorstitel in de dierkunde in 1913.


Tijden het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bevond Mendelejev zich in Parijs. Ze bood er haar diensten aan aan de Service de Santé van het Franse leger. De jonge zoöloog werkte hierna ook een tijdlang aan het Saint-Quentinhospitaal als diensthoofd van het bacteriologisch laboratorium. Na de wapenstilstand verhuisde ze opnieuw, dit keer naar België. Daar werd ze door Maurice Philippson als medewerker in zijn nieuw laboratorium aan het Institut de Physiologie van de Universiteit van Brussel aangeworven. Haar positie als "assistant hors cadre" was niet erg benijdenswaardig. Niet alleen bood de post geen werkzekerheid, ze werd door de universiteit bovendien niet verloond. Philipson, die naast wetenschapper ook een geslaagd zakenman was, betaalde haar salaris uit eigen zak. Hij zou dit blijven doen, ook nadat hij in 1924 de universiteit verliet.


Vanaf 1926 richtte Mendelejev haar aandacht in toenemende mate op kankeronderzoek. Haar promotie tot werkleider aan de geneeskundefaculteit volgde in 1932, kort na haar naturalisatie tot Belg. Haar positie, die “à titre personnel” bleef, werd in 1935 geïntegreerd in de staf van de dienst voor anatomopathologie van Albert Dustin. Bij het overlijden van Philippson in 1938 nam de universiteit haar salarisuitbetaling over. In 1945 werd Mendelejevs positie in de wetenschappelijke staf van de universiteit opgenomen. Maar ondanks de vele publicaties die ze binnen de instelling uitgaf, bleef ze tot aan haar dood "hors cadre".


Bibliografie

  • Gubin, Eliane, Jacques, Catherine e.a., Dictionnaire des femmes belges : XIXe et XXe siècles, Brussel, 2006, 399.
  • Gubin, Eliane en Piette, Valérie, Emma, Louise, Marie… L’Université Libre de Bruxelles et l’émancipation des femmes (1834-2000), Brussel, 2004, 194-197.