Difference between revisions of "Bestor NL:Community Portal"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
m
m
Line 1: Line 1:
 
<div style="text-align:center"><big> [[Bestor NL:Community Portal|<font color="2F4F4F">Welkom</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal|<font color="2F4F4F">Actualiteit</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal/Meewerken aan Bestor|<font color="2F4F4F">'''Hoe meewerken aan Bestor?'''</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal/Tips bij het schrijven|<font color="2F4F4F">'''Tips bij het schrijven'''</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal/Auteursrechten|<font color="2F4F4F">''' Auteursrechten'''</font>]]  &bull;  [http://www.bestor.be/wiki/index.php/Bestor:Community_Portal <font color="2F4F4F">'''Meewerken aan Bestor FR'''</font>]  &bull;  [[Help:Contents|<font color="2F4F4F">'''Nog vragen?'''</font>]] <br/></big></div>
 
<div style="text-align:center"><big> [[Bestor NL:Community Portal|<font color="2F4F4F">Welkom</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal|<font color="2F4F4F">Actualiteit</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal/Meewerken aan Bestor|<font color="2F4F4F">'''Hoe meewerken aan Bestor?'''</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal/Tips bij het schrijven|<font color="2F4F4F">'''Tips bij het schrijven'''</font>]]  &bull;  [[Bestor NL:Community Portal/Auteursrechten|<font color="2F4F4F">''' Auteursrechten'''</font>]]  &bull;  [http://www.bestor.be/wiki/index.php/Bestor:Community_Portal <font color="2F4F4F">'''Meewerken aan Bestor FR'''</font>]  &bull;  [[Help:Contents|<font color="2F4F4F">'''Nog vragen?'''</font>]] <br/></big></div>
 
<br/>
 
<br/>
 +
 
{| style="width:100%; border:0px solid #ccc;"
 
{| style="width:100%; border:0px solid #ccc;"
| style="border: 2px solid #ccc; background:#F5F5F5; width: 50%; white-space:wrap;|<div style="text-align:center;">'''Welkom op het Gebruikersportaal van Bestor!'''</div><br/> Bestor werd gesticht in 2008. Een aantal vaste medewerkers voegden sindsdien elke dag nieuwe notities toe, zowel in het Frans als in het Nederlands. Maar Bestor heeft ook de bedoeling om een gemeenschapsproject te zijn, waar vrijwilligers uitwisselen en leren. Bestor wil daarom wetenschapshistorische ‘kenners’ uit alle domeinen en achtergronden warm maken om een bijdrage te leveren en zo de website te verrijken. Dit kan door een nieuwe notitie te schrijven over een onderwerp dat u boeit, of waarover u onderzoek doet. Het kan ook door een reeds bestaande notitie te becommentariëren of corrigeren. Immers, enkel door peer reviewing en samenwerking met kenners kan Bestor zijn lezers objectieve, waardenvrije en correcte notities garanderen. Bestor heeft ten slotte ook nood aan goede vertalers die notities van Bestor FR naar het Nederlands willen vertalen (en omgekeerd).|| style="border: 2px solid #ccc; text-align:center; width: 45%; white-space:wrap;"|<br/> '''Actualiteitenpagina'''<br/>__TOC__
+
|- valign="top"
 +
| style="border: 2px solid #ccc; background:#F5F5F5; width: 65%; white-space:wrap;"|<br/><div style="text-align:center;"><big>'''Welkom op het Gebruikersportaal van Bestor!'''</big></div><br/> Bestor werd gesticht in 2008. Een aantal vaste medewerkers voegden sindsdien elke dag nieuwe notities toe, zowel in het Frans als in het Nederlands. Maar Bestor heeft ook de bedoeling om een gemeenschapsproject te zijn, waar vrijwilligers uitwisselen en leren. Bestor wil daarom wetenschapshistorische ‘kenners’ uit alle domeinen en achtergronden warm maken om een bijdrage te leveren en zo de website te verrijken. Dit kan door een nieuwe notitie te schrijven over een onderwerp dat u boeit, of waarover u onderzoek doet. Het kan ook door een reeds bestaande notitie te becommentariëren of corrigeren. Immers, enkel door peer reviewing en samenwerking met kenners kan Bestor zijn lezers objectieve, waardenvrije en correcte notities garanderen. Bestor heeft ten slotte ook nood aan goede vertalers die notities van Bestor FR naar het Nederlands willen vertalen (en omgekeerd).
 +
| style="border: 2px solid #ccc; text-align:center; width: 45%; whitespace:wrap;"|<br/><big>'''Actualiteitenpagina'''</big><br/>__TOC__
 
|}
 
|}
  

Revision as of 13:38, 21 November 2013



Welkom op het Gebruikersportaal van Bestor!

Bestor werd gesticht in 2008. Een aantal vaste medewerkers voegden sindsdien elke dag nieuwe notities toe, zowel in het Frans als in het Nederlands. Maar Bestor heeft ook de bedoeling om een gemeenschapsproject te zijn, waar vrijwilligers uitwisselen en leren. Bestor wil daarom wetenschapshistorische ‘kenners’ uit alle domeinen en achtergronden warm maken om een bijdrage te leveren en zo de website te verrijken. Dit kan door een nieuwe notitie te schrijven over een onderwerp dat u boeit, of waarover u onderzoek doet. Het kan ook door een reeds bestaande notitie te becommentariëren of corrigeren. Immers, enkel door peer reviewing en samenwerking met kenners kan Bestor zijn lezers objectieve, waardenvrije en correcte notities garanderen. Bestor heeft ten slotte ook nood aan goede vertalers die notities van Bestor FR naar het Nederlands willen vertalen (en omgekeerd).

Actualiteitenpagina



Eenvoudig meewerken aan Bestor

Bestor heeft een beperkt aantal vaste medewerkers in dienst. Deze personen kregen van de Bestor-beheerder het statuut van Gebruiker (User). Enkel onder dit statuut kan men rechtstreeks artikels op de website posten. Om de artikels in de stijl van de website op het scherm te laten verschijnen dienen deze in de wiki-codering te worden geschreven. Deze wiki-codering is niet zo moeilijk, maar vergt wat tijd om onder de knie te krijgen.


Personen die op een makkelijke manier een artikel willen leveren kunnen daarom hun tekst in Word opmaken volgens de tips en het sjabloon hieronder, en deze doorsturen naar bestor@kvab.be. Een Gebruiker van Bestor codeert dan de tekst en zet deze online.


Suggesties en commentaar kunnen zij ook via dit contactadres doorgeven.


Bestor laat niet toe dat artikels worden bewerkt, zonder dat de bewerker zich als Gebruiker heeft geregistreerd (zoals in Wikipedia). De reden hiervoor is het tegenhouden van hackers en spammers.


Vóór het schrijven

Voor je een artikel wil schrijven dien je na te gaan of het onderwerp niet al een pagina op Bestor heeft. Je kan via mail bij ons informeren of zelf in Bestor op zoek gaan. Geef in de zoekmachine het onderwerp in (geef bij personen enkel de familienaam, en probeer ook verschillende schrijfwijzen). Deze zoekopdracht kan drie mogelijke resultaten opleveren:

  1. Je komt direct op de pagina van de notitie: de notitie bestaat dus al
  2. Geen resultaten gevonden - Geen pagina’s gevonden: het gezochte woord(en) heeft nog geen notitie en komt ook niet voor in andere notities, noch in de titel, noch in de tekst.
  3. Geen resultaten gevonden -Overeenkomst met inhoud: het gezochte woord(en) heeft geen eigen notitie maar het figureert wel in de titel van een andere notitie(s). -> kijk goed of je onderwerp niet in deze lijst staat! Indien niet, dan kan je aan de slag om de notitie zelf te schrijven.
  1. Geen resultaten gevonden -Overeenkomst met onderwerp: het gezochte woord(en) heeft geen eigen notitie maar het figureert wel in de tekst van een andere notitie(s) -> kijk goed of het inderdaad jouw onderwerp waar dat in de tekst van de andere notitie(s) naar wordt verwezen. Indien dit het geval is, dan betekent dit dat jouw onderwerp actief door Bestor wordt gevraagd. Je kan aan de slag om de notitie te schrijven.
  2. Geen resultaten gevonden- -Overeenkomst met inhoud -Overeenkomst met inhoud: een combinatie van de twee voorgaande.

Het is ook mogelijk dat een onderwerp op Bestor FR wel al een notitie kreeg.

Opstellen van een goed artikel: enkele tips

Hieronder vind je informatie over hoe een Bestorartikel inhoudelijk is opgebouwd. Elk artikel in Bestor bestaat uit een aantal vastgelegde onderdelen met vaste titels. Verder bevat het doorverwijzingen en categorieën.

Tip 1: Hou de Bestorstructuur met vaste titelblokken aan

Voor een persoon:

  • Biografie: hier wordt een schets gemaakt van het leven en de carrière van de persoon. Gegevens over opleiding, diploma’s en functies, zoveel mogelijk met tijdsindicaties, mogen hierin zeker niet ontbreken. Ook lidmaatschappen van academiën, genootschappen, redacties etc., bijzondere stichtingen, samenwerkingen, reizen, beurzen en prijzen verdienen een vermelding. Verwijzingen naar andere personen – leermeesters, opvolgers, collega’s, pupillen- maken de tekst rijker. Familiale informatie, persoonlijke gegevens en andere bijzonderheden vinden hier ook een plekje. Voeg indien nodig voetnoten toe.
  • Publicaties: optioneel. Kan worden geïncorporeerd in het onderdeel Biografie, maar kan ook een apart onderdeel vormen, wanneer dit de moeite is. Dit onderdeel bevat een lijst van (de belangrijkste) publicaties, en indien mogelijk een (online) referentie naar een publicatielijst van de figuur.
  • Andere titels kunnen worden toegevoegd indien nodig
  • Bibliografie: hier geef je door jouw gebruikte publicaties op met eventueel een digitale vindplaats.

Voor een instelling/organisatie (zie bijvoorbeeld Société géologique de Belgique)

  • Historiek: hier wordt een schets gemaakt van de oprichting en ontwikkelingen. Voeg indien nodig voetnoten toe.
  • Organisatie: optioneel. hier wordt de praktische organisatie beschreven: lidgeld, vergadermomenten, verkiezingen, reglementen, hiërarchie, onderscheidingen etc.
  • Ledenlijst, lijst van voorzitters: optioneel
  • zetel: Optioneel
  • Prijzen: optioneel
  • Publicaties: optioneel
  • Bibliografie: hier geef je door jouw gebruikte publicaties op met eventueel een digitale vindplaats.

Sjabloon.

Voor een themanotitie Een themanotitie behandelt een bijzonder onderwerp: het kan zowel een bijzonder detail of een speciale gebeurtenis in de geschiedenis van de wetenschappen belichten zie bijvoorbeeld Wetenschap tussen wuivend koren: het vijfentwintigjarig jubileum van de Rijkslandbouwlaboratoria (1896) als een breed overzicht van een specifiek domein bespreken (zie bijvoorbeeld Wetenschappen onder de tropenzon: Belgische projecten in Congo (1885-1960)).


Een themanotitie richt zich vooral tot lezers die het onderwerp niet door en door kennen. Ze is een brandpunt van doorverwijzingen, en daarom heel geschikt als startpunt voor een verkenningstocht doorheen de notities van Bestor.


Tip 2: Heb aandacht voor mogelijke doorverwijzingen

Een Bestornotitie staat steeds bol van doorverwijzingen naar andere pagina’s. Deze staan in de uiteindelijke tekst in het blauw onderlijnd. Het loont de moeite om na te gaan of het onderwerp dat je wil beschrijven connecties heeft met personen, organen etc die wel al een notitie in Bestor hebben. Deze kan je dan vermelden in je artikel. Markeer ze ook met een kleurtje. Het Bestorteam kan dan na het ontvangen van je tekst mogelijke linken operationeel maken via wiki-codering.


Hoe meer doorverwijzingen je notitie bevat, hoe meer hij zal bekeken worden.


Tip 3: Met categorieën ontsluit je je notitie

Denk ook na over de categorieën waaronder je onderwerp valt. Door het inbrengen van je notitie onder bepaalde categorieën, ontsluit je namelijk je notitie. Je maakt hem vindbaar voor andere lezers.
Je kan vanaf de homepage van Bestor in de categorieboom bladeren, om zo de juiste categorieën te vinden. Vermeld deze bovenaan je notitie. Het Bestorteam kan dan na het ontvangen van je tekst deze categorieën operationeel maken via wiki-codering.


Tip 4: Afbeeldingen maken je notitie levendig

Afbeeldingen maken je notitie levendig. Stuur deze afbeeldingen door samen met je artikel. Vermeld steeds de herkomst van de afbeelding en respecteer de auteursrechten.




Meewerken als Gebruiker


Personen die een duurzaam engagement binnen de Bestor-gemeenschap willen opnemen en zelf artikels in wikicode posten en verbeteren op de site, kunnen zich aanmelden als Gebruiker op de aanmeldpagina. Je dient hier een aantal gegevens en je e-mailadres in te vullen. Het opgeven van je naam is optioneel. Als je je naam opgeeft kan deze naam worden om je erkenning te geven voor uw werk.


Na het ontvangen van toestemming van de Bestor-beheerder kan je ook zelf als Gebruiker aan de slag op de website. Je kan dan notities bewerken of nieuwe notities maken.


Je kan een kijkje nemen op de lijst van gewenste pagina’s. Hier vind je onderwerpen waar vanuit andere notities om gevraagd wordt, maar die nog niet bestaan. Je kan er dus erg nuttig werk verrichten!


Mediawiki handleiding:

  • Pagina bewerken: hier vind je info over hoe je wijzigingen in een notitie kan aanbrengen.
  • Nieuwe pagina maken: hier vind je info over hoe je een nieuwe pagina maakt
  • Pagina opmaken: hier vind je info over opmaak, het maken van linken, tabellen etc.


Auteursrechten

Enkele voorwaarden:

  • Het Bestor-team behoudt zich het recht voor om bijdragen te bewerken of wijzigen.
  • U belooft dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal, of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein, of een soortgelijke vrije bron. GEBRUIK GEEN MATERIAAL DAT BESCHERMD WORDT DOOR AUTEURSRECHT, TENZIJ U DAARVOOR TOESTEMMING HEBT!


Hulp?

De opbouw en de begeleiding van BESTOR wordt verzekerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen. Deze laatste werkt samen met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.

Voor alle vragen, opmerkingen, correcties of suggesties, aarzel niet om contact op te nemen met ons