Commission de la Belgica
Speciale onderzoekscommissie, opgericht op 4 december 1899, naar aanleiding van de afronding van de poolexpeditie van het schip de Belgica.
Historiek
De Commission de la Belgica werd opgericht bij Koninklijk besluit van 4 december 1899, op voostel van kapitein Adrien de Gerlache en de Société royale belge de Géographie. De speciale onderzoekscommissie bestond uit wetenschappers van verschillende disciplines, waaronder botanica, zoölogie, astronomie, fysica, geologie en geografie. Ze stelde zich tot doel om de schat aan documentatiemateriaal die het in november teruggekeerde expeditieschip de Belgica op de Zuidpool had verzameld, te verwerken en hun bevindingen te publiceren. De reis van de Gerlache en zijn Belgica bleek een mijlpaal in de exploratie van het tot dan toe onbetreden Zuidpoolgebied. Naast de waardevolle geografische ontdekkingen, was deze expeditie de eerste die diepzeestalen van binnen de Antarctische cirkel naar de bewoonde wereld bracht én de eerste die in het pakijs overwinterde en gedurende die poolnacht meteorologische en andere metingen had uitgevoerd.
Tussen 1901 en 1949 verscheen de officiële publicatie van Commission, een reeks van tien banden: Expédition antarctique belge. Résultats du voyage du S.Y. Belgica en 1897-1898-1899 sous le commandement de A. de Gerlache de Gomery. Rapports scientifiques publiés aux frais du gouvernement belge. Het was de eerste grootschalige wetenschappelijke studie over het Zuidpoolgebied ooit.
Leden
Bij haar oprichting telde de speciale onderzoekscommissie 16 leden. Het ging om:
- Georges Lecointe, lid van het expeditieteam
- Emile Racovitza, lid van het expeditieteam
- Antoine Dobrowolski, lid van het expeditieteam
- Henryk Arctowski, lid van het expeditieteam
- Frederic Cook, lid van het expeditieteam
- Jean Du Fief, de voorzitter van de Société royale belge de Géographie
- Leo Ererra
- Charles Langrange
- Walthère Spring
- Henri Alexis Brialmont
- Albert Lancaster
- François Crépin
- Charles de la Vallée Poussin
- Alphonse Renard (Omwille van ziekte zou deze geoloog en mineraloog de stalen van de Belgica nooit onderzoeken)
- Edouard Van Beneden
- Edouard Dupont
Op de voorzittersstoel kwam de lieutenant-generaal Henri Brialmont. De Gerlache werd vice-voorzitter, terwijl Lecointe tot secretaris werd benoemd.
De commissie deed ook beroep op 78 experten uit binnen- en buitenland.[1]
=Publicaties
De publicatie van de Commission is integraal te raadplegen op de website van het Vlaams Instituut voor de Zee.</ref>- ↑ Hun namen zijn te vinden op de studies die ze voor hun rekening namen en die in de tiendelige publicatie verschenen.