Bestor NL:Community Portal/Ethiek en methode van Bestor

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search

Hieronder vind je enkele richtlijnen en historiografische opvattingen die de Bestorgemeenschap bij het schrijven, editen of becommentariëren aanhoudt.


Ruime interpretatie van wetenschappers en wetenschappelijke activiteiten

Bestor schrijft zich in in de Bovendien is natuurlijk de selectie –wie krijgt wel en wie geen nota, of ruimer: wie komt in aanmerking om als wetenschapper te worden beschouwd?-ook noodzakelijkerwijs tijdsgebonden. Academieleden? Iedereen met een leerstoel? Maar wat dat met slimme uitvinders zonder diploma? Wat met avontuurlijke plantenverzamelaars, ontdekkingsreizigers, ondernemingsgezinde tuinbouwers, suikerfabrikanten met vooruitstrevende ideeën, laboratoriumdirecteurs aan overheidsinstellingen? Kortom, er is in de hierbovengenoemde bronnen een overwicht aan wetenschappers die op een of andere manier aan een instelling –univ of academie- verbonden zijn. En een grote groep bleef tot nu toe in de schaduw

Ten tweede komt in bestor, net door het gebruik van een grote waaier aan categorieën, voor het eerst ook aandacht voor groepen wetenschappers die tot dusver in de schaduw bleven staan. Het gaat om de niet-geinstitutionaliseerde wetenschappers, zij die niet noodzakelijkerwijs een leerstoel bekleedden of een lidmaatschap van een academie bezaten. Bestor heeft ondertussen een aantal inventarisatieprojecten met de focus op deze groepen, en dan vooral wetenschappers in overheidsdienst omdat deze bij uitstek anoniem bleven, afgerond: het koninklijk observatorium, het koninklijk meteorologisch instituut, de overheidslaboratoria van verschillende ministeries, de nationale plantentuin en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Vandaag kan je op bestor van al deze instellingen en biografische fiches van medewerkers en geassocieerde genootschappen prijzen etc en soms een themanotitie consulteren


Aandacht voor netwerken en verbanden

Bestor heeft gepoogd om al het goede uit de voorgaande klassieke overzichtswerken over te nemen. Tegelijk willen we ons met bestor inschrijven in een nieuwe historiografische aanpak.


In de hedendaagse Science Studies (STS) wordt een grote nadruk gelegd op verbanden en netwerken. Op de inbedding van wetenschappers en wetenschappelijke instellingen in grotere structuren,zoals de research school, het laboratorium, academia, in de bredere maatschappij, de overheid, in uitwisselingszones zoals tijdschriftenredacties, geleerde genootschappen, overheidsadviesorganen. Ook de versatiliteit, de mulitinzetbaarheid, van wetenschappers, kortom de andere zijden van het wetenschapsbedrijf worden in het hedendaags SS onderzoek belicht. De wetenschapper is vaak niet alleen docent, maar ook onderzoeker in, soms, verschillende wetenschappelijke domeinen tegelijk, academielid, beleidsadviseur en vulgarisator en waarom niet, wetenschapshistoricus. In andere gevallen zien we dat de wetenschapper zich doorheen zijn of haar loopbaan, samen met de discipline, specialiseert.

De werkelijkheid van het wetenschappelijk metier is dus niet statisch met wel zeer complex en dynamisch. De huidige wetenschapshistoriografie doet hier recht aan. De klassieke biografische bronnen maakten tot nu toe echter rigide en statische indelingen. Adolphe Quetelet categoriseren onder astronomie, zoals de Florilege doet, is onrecht doen aan de veelzijdigheid van deze figuur. Bestor komt hieraan tegemoet. Door het gebruik van categorieën laat bestor toe om los te komen van het indelingen in vakken. Wetenschappers kunnen tot verschillende categorieën tegelijk behoren. Deze categorie kan een discipline of een domein zijn, maar ook een instelling, een genootschap, een prijs. In bestor vindt men een homo universalis Quetelet dan ook onder [opsomming]. In een bestor notitie hangt een figuur of instelling als het ware boven zijn indeling.


Bestor als wegwijzer naar andere gedigitaliseerde wetenschapshistorische bronnen

Bestor wil niet alleen aan historici en wetenschappers appeleren, maar ook aan het brede publiek, leken met een interesse voor wetenschappen en scholieren. Om dit doel te bereiken moest het een toegankelijkheid bieden die een (zelfs gedigitaliseerd) encyclopedisch werk overstijgt. Bestor koos daarom voor een online beschikbare databank en voor gebruiksvriendelijke software. In de geest van het eigen project wil Bestor lezers de weg wijzen naar andere digitaal toegankelijke wetenschapshistorische bronnen.

Over objectiviteit en neutraliteit

Bestor verbindt zich er in zijn projectomschrijving toe om zo objectief mogelijke informatie te bieden, zonder waarde-oordelen of analyse van wetenschappelijk werk.

streeft Bestor zoveel mogelijk objectiviteit na: grote controle mogelijk door mede-wetenschapshistorici door peer reviewing


Over plagiaat, auteursrechten en eigen onderzoek

onderteken je werken met de handteken knop.



Respect

om een goede samenwerking mogelijk te maken wordt eenieder verzocht zich aan een aantal zaken te houden.