Gramme, Zénobe - Monument in Hoei
ONDER CONSTRUCTIE
Monument met buste ter ere van Zénobe Gramme in Hoei, van de hand van kunstenaar Guillaume Gueury en onthuld in 1951.
Zie ook:
- Gramme, Zénobe - Standbeeld in Parijs
- Gramme, Zénobe - Standbeeld in Luik
- Gramme, Zénobe - Buste in Atheneum Luik
- Gramme, Zénobe - Fontein in Jehay
- Gramme, Zénobe - Buste in Stadhuis Luik
Contents
Voorstelling
In een stenen obeliskvorm zit een bronzn buste gevat. De buste stelt de uitvinder Zénobe Gramme voor. Deze Luikenaar, een autodidactisch ingenieur met een bijzondere belangstelling voor elektromagnetische apparaten, werd wereldbefaamd door zijn uitvinding van de Gramme-dynamo. Een tweede verbeterd prototype van deze dynamo maakte furore in het Maison de la Métallurgie et de l'Industrie in Luik en was via Grammes bloeiende bedrijf al gauw overal verkrijgbaar.
Het opschrift op de sokkel luidt:
- ZENOBE GRAMME
Historiek
Het monument werd in het kader van de feesten rond de vijftigste verjaardag van Grammes overlijden onthuld. Een groot aantal prominenten woonde de plechtigheid bij, onder meer de provinciegouverneur, de rectoren van de vier universiteiten en de directeurs van de meest vooraanstaande elektriciteitsmaatschappijen. Ook de neef van Zénobe Gramme, van wie men zie dat hij sprekend op zijn illustere oom leek, was aanwezig. Het was duidelijk dat ook de stad Hoei met deze feestelijkheden haar plaatsje in de Gramme- commemoratie wilde opeisen.
Locatie
Het monument bevindt zich in Hoei, waar Gramme als jongeling een deel van zijn opleiding houtbewerking had gevolgd. Ook later was Gramme nog naar Hoei teruggekeerd, onder meer voor een aantal spectaculaire demonstraties met elektriciteit, een primeur.
De Monument kreeg een symbolische plaats op het plein voor de Gare du Nord, de eerste plaats in het spoornet waar elektrische verlichting werd aangrbracht. Het plein heette om die reden al "Zénobe Grammeplein". Met de oprichting van het monument was de vervolmaking van deze lieu de mémoire een feit.
Bibliografie
- Halleux, Robert, "De ontwikkeling der ideeën", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 32 en 36.
- Historiek van het monument op het Cultuur en Patrimoniumportaal van Connaître la Wallonie, geraadpleegd op 18/01/2016.