Cornet, François-Léopold (1834-1887)
Geoloog, geboren op 21 februari 1834 in Givry en overleden in dezelfde stad op 20 januari 1887. Vader van Jules.
Contents
[hide]Biografie
François groeide op in het dorpje Peissant, in het gezin van Jean-Baptiste Cornet, een douanebeambte en de huisvrouw Marie-Rose Aguillera. Hij bracht zijn lagere schooljaren door in de lokale dorpsschool en zette zijn studies daarna verder in Solre-sur-Sambre. Van 1850 tot 1853 studeerde Cornet aan de Ecole des Mines van Bergen. [1] Hij studeerde af op 19-jarige leeftijd.
Na deze studies ging Cornet aan de slag in de steenkoolexploitatie, eerst in Vallée-du-Piéton in Roux en daarna in Charbonnage du Bois, in Charbonnage de Sars-Longchamps en in Levant du Flénu, op die laatste drie plekken telkens als directeur van de werken. In Levant du Flénu bracht hij het snel tot bedrijfsleider. [2] Hij huwde in deze periode met Louise Martin. Het was een kort huwelijk van tien jaar. Na het heengaan van zijn echtgenote in 1868 hertrouwde Cornet in 1870 met Florentine Caupain.[3]
Cornet verliet echter zijn directiepost, om samen met zijn vriend Alphonse Briart een eigen fosfaatexploitatiemaatschappij te stichten. Omdat deze niet van de grond kwam, richtte Cornet zich op een nieuwe passie, het wetenschappelijk onderzoek. Als wetenschapper werkte hij steeds samen met zijn vriend Briart. Ze publiceerden aan de lopende band. Sommige van hun studies kregen internationale weerklank en oefenden grote invloed uit op de ontwikkeling van de geologische discipline. Zo was hun mededeling uit 1863 over de grote overschuiving aan de zuidkant van het Belgische steenkoolterrein de eerste beschrijving van zo'n onderwerp. Twee jaar later beschreven ze de fossielrijke kalksteen van Mons, die nadien uitvoerig is bestudeerd. Zij zouden ook nog een beschrijving geven van de krijtlagen van Henegouwen die nog steeds aan de basis ligt van onze stratigrafische schaal, en al hun vrije tijd zou gaan naar de studie van de geologie en de paleontologie van deze provincie.
Cornet bleef nauw verbonden met zijn voormalige school, de Ecole des Mines. In 1865 benoemde de Société des anciens élèves de l'École des mines du Hainaut Cornet tot lid van zijn administratieve commissie. En in 1874 koos de bestendige deputatie van de provincie Henegouwen de mijningenieur tot lid van de administratieve commissie van de School. Cornet vervulde deze functie tot aan zijn dood.
Cornet was vanaf 1873 correspondent en vanaf 1878 lid van de Académie royale des Sciences et Belles-Lettres de Bruxelles. Daarnaast was hij lid van verscheidene geleerde genootschappen, zoals de Société royale malacologique de Belgique, de Société géologique de Belgique, de Société des sciences, des arts et des lettres du Hainaut, de Cercle archéologique de Mons, de Société des anciens élèves de l'École des mines du Hainaut, de Société royale d'archéologie, d'histoire et de paléontologie de Charleroi en de Société royale belge de Géographie. Ook een aantal buitenlandse genootschappen, zoals de Société géologique de France en de Société géologique de Londres telden Cornet onder hun leden. Cornet was ook nog erelid van de Société des sciences, de l'agriculture et des arts de Lille en van de Société géologique du Nord. Hij was ten slotte stichtend lid en voorzitter van de Société des phosphates de Mesvin-Ciply.
Cornet ontving in 1876 de nominatie van Ridder in de Leopoldsorde. Drie jaar later werd hij geeërd met het kruis van het Erelegioen. De Société des anciens élèves de l'École des mines du Hainaut schonk hem voor die gelegenheid een portret.[4] De grootste eer die Cornet toekwam, was de onthulling van een monument, op 25 november 1880 ??
Werken
Een overzichtelijke lijst van Cornets publicaties is beschikbaar in Dewalque, Gustave, "Notice sur François-Léopold Cornet, membre de l’Académie", in: Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1880, 538-541.
Bibliografie
- DEWALQUE, Gustave, "Notice sur François-Léopold Cornet, membre de l’Académie", in : Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1880, 529-541.
- STOCKMANS, F., "Cornet, (François-Léopold)", in : Biographie Nationale, 31 (1961), 223-224.
- GROESSENS, Eric & GROESSENS-VAN DYCK, Marie-Claire,"De aardwetenschappen", in : Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia, 2001, vol. 2, 228.
Noten
- Jump up ↑ Gustave Dewalque, "Notice sur François-Léopold Cornet, membre de l’Académie", in : Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1880, 519-520.
- Jump up ↑ F. Stockmans, "Cornet, (François-Léopold)", in : Biographie Nationale, 31 (1961), 223.
- Jump up ↑ Dewalque, "Notice sur François-Léopold Cornet, membre de l’Académie", 525.
- Jump up ↑ Dewalque, "Notice sur François-Léopold Cornet, membre de l’Académie", 527.