Bestor NL:Community Portal

From Bestor_NL
Revision as of 08:51, 18 June 2019 by Bestor (talk | contribs) (Inspiratie voor nieuwe notities)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search



Welkom op het Gebruikersportaal van Bestor!

Bestor werd gesticht in 2008. Een aantal vaste medewerkers voegden sindsdien elke dag nieuwe notities toe, zowel in het Frans als in het Nederlands. Maar Bestor heeft ook de bedoeling om een gemeenschapsproject te zijn, waar vrijwilligers uitwisselen en leren. Het onderhoudt daarom een langlopende samenwerking met de medewerkers van het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Maar Bestor wil ook andere wetenschapshistorische ‘kenners’ warm maken om een bijdrage te leveren en zo de website te verrijken. Dit kan door bestaande notities te becommentariëren of verbeteren, door nieuwe notities te schrijven of door notities naar het Nederlands of Frans te vertalen.

Actualiteitenpagina



Mededelingen

  • Bestor is dringend op zoek naar personen die Nederlandstalige themanotities naar het Frans willen vertalen! Zie hieronder bij de hotlist.
  • Bekijk hier de meest recente wijzigingen
  • Nieuw op Bestor! Bekijk hier de laatst toegevoegde nieuwe notities

Maak je account aan en word ook Bestor User
Je kan nu zelf notities schrijven, bewerken en becommentariëren.


Algemeen: Wat is Bestor? En wat is een notitie?

Bestor is de afkorting van Belgian Science and Technology Online Ressources, een online website die is opgebouwd volgens het Mediawikiformat, dat je ook kent van sites als Wikipedia. Op deze webstek vind je een verzameling notities over belangrijke en minder bekende wetenschappers, wetenschappelijke instellingen, gebeurtenissen, prijzen, tijdschriften, genootschappen etc. Elke notitie heeft een eigen pagina, met een eigen webadres. Vandaag kan je op Bestor NL al zoeken in 1,341 notities (en ongeveer evenveel op Bestor FR). De databank wordt nog elke dag aangevuld. Bestor is beschikbaar in het Frans en het Nederlands.


Bestor hanteert enkele afbakeningscriteria die bepalen welke onderwerpen nu precies in aanmerking komen voor een notitie:

  1. De onderwerpen van notities moeten banden hebben met het grondgebied van het huidige België.
  2. Alle onderwerpen hebben een band met wetenschap in ruime zin. Dus ook techniek, landbouw, geneeskunde en onderwijs komen in aanmerking. Daarnaast besteedt Bestor ook aandacht aan wetenschapsbeleid, wetenschapspopularisering en wetenschapsgeschiedenis.
  3. Bestor beperkt zich tot de periode na 1800. Als je toch oudere thema's wil behandelen, neem dan contact op met bestor@rasab.be.
  4. Notities over personen worden enkel opgenomen nadat de persoon overleden is.


Meewerken: Wat kan ik doen?

  • Meewerken kan je in de eerste plaats door een nieuwe notitie te schrijven over een onderwerp dat je boeit, of waarover je onderzoek doet. Zie ook Tips bij het schrijven.
  • Het kan ook door een reeds bestaande notitie te becommentariëren of corrigeren. Immers, enkel door peer reviewing en samenwerking met kenners kan Bestor zijn lezers objectieve, waardenvrije en correcte notities garanderen. Zie ook Notities becommentariëren en verbeteren.
  • Bestor heeft ten slotte ook nood aan goede vertalers die notities van Bestor FR naar het Nederlands willen vertalen (en omgekeerd).


Neem een kijkje op Hoe meewerken aan Bestor? voor praktische informatie over meewerken.


Inspiratie voor nieuwe notities

Hier vind je een aantal lijsten van notities die momenteel nog op Bestor NL ontbreken.

Hotlist Gewenste notities
Dit zijn notities die nog niet bestaan, maar waarnaar gevraagd wordt vanuit andere notities. De gevraagde notities zijn gerangschikt van meest naar minder gevraagd.


De top tien

Hotlists van te vertalen notities

Bestor wil zijn Franstalige en zijn Nederlandstalige databases zoveel mogelijk gelijkschakelen en wil daarom op systematische basis vertalen:

Befaamde Belgen

Hier vind je figuren en organen die eigenlijk op Bestor niet zouden mogen ontbreken, maar nog geen notitie bezitten.


Overzicht van alle Mediawikihandleidingen

  • Pagina bewerken: hier vind je info over hoe je wijzigingen in een notitie kan aanbrengen.
  • Nieuwe pagina maken: hier vind je info over hoe je een nieuwe pagina maakt.
  • Pagina opmaken: hier vind je info over opmaak, het maken van linken, tabellen etc.
  • Tekst opmaken: Hier vind je info over het maken van lijsten, inspringende regels, het cursief of vetjes maken van woorden etc.
  • Wikipedia Snelcursus tekstopmaak: Hier vind je spiekbriefjes, snelle informatie en kan je uitproberen.