Bestor:Community Portal
Accueil et actualité • Comment contribuer à Bestor? • Aide rediger notices • Copyrights • Contribuer à Bestor NL • Autres questions? • Déontologie et vision de Bestor • Commenter et modifier des notices
Welkom op het Gebruikersportaal van Bestor! Bestor werd gesticht in 2008. Een aantal vaste medewerkers voegden sindsdien elke dag nieuwe notities toe, zowel in het Frans als in het Nederlands. Maar Bestor heeft ook de bedoeling om een gemeenschapsproject te zijn, waar vrijwilligers uitwisselen en leren. Het onderhoudt daarom een langlopende samenwerking met de medewerkers van het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Maar Bestor wil ook andere wetenschapshistorische ‘kenners’ warm maken om een bijdrage te leveren en zo de website te verrijken. Dit kan door bestaande notities te becommentariëren of verbeteren, door nieuwe notities te schrijven of door notities naar het Nederlands of Frans te vertalen. |
Page d'actualité |
Mededelingen
|
Commencez à contribuer maintenant!Faites votre account de User ici. |
Algemeen: Wat is Bestor? En wat is een notitie?
Bestor is de afkorting van Belgian Science and Technology Online Ressources, een online website die is opgebouwd volgens het Mediawikiformat, dat je ook kent van sites als Wikipedia. Op deze webstek vind je een verzameling notities over belangrijke en minder bekende wetenschappers, wetenschappelijke instellingen, gebeurtenissen, prijzen, tijdschriften, genootschappen etc. Elke notitie heeft een eigen pagina, met een eigen webadres. Vandaag kan je op Bestor NL al zoeken in 1,363 notities ( en ongeveer evenveel op Bestor FR ). De databank wordt nog elke dag aangevuld. Bestor is beschikbaar in het Frans en het Nederlands.
Bestor hanteert enkele afbakeningscriteria die bepalen welke onderwerpen nu precies in aanmerking komen voor een notitie:
- De onderwerpen moeten wortels hebben in België of het grondgebied van het huidige België
- Indien het personen betreft, dat dienen deze overleden te zijn.
- Alle soorten bekend of minder bekend organen en personen die met wetenschappen en technologie te maken hebben komen in principe in aanmerking. Ook overheidswetenschappers, exploratie, uitvindingen, verzamelaars-ontdekkers, research and development, wetenschapsvulgarisatie, wetenschapsstudies etc. kunnen derhalve op Bestor een plekje krijgen. Bestor hanteert dus een brede opvatting van het begrip wetenschap, naar analogie met de Science Studies van de laatste decennia.
- Verder komen alle tijdsperiodes in aanmerking.
Meewerken: Wat kan ik doen?
- Meewerken kan je in de eerste plaats door een nieuwe notitie te schrijven over een onderwerp dat je boeit, of waarover je onderzoek doet. Zie ook Tips bij het schrijven.
- Het kan ook door een reeds bestaande notitie te becommentariëren of corrigeren. Immers, enkel door peer reviewing en samenwerking met kenners kan Bestor zijn lezers objectieve, waardenvrije en correcte notities garanderen. Zie ook Notities becommentariëren en verbeteren.
- Bestor heeft ten slotte ook nood aan goede vertalers die notities van Bestor FR naar het Nederlands willen vertalen (en omgekeerd).
Neem een kijkje op Hoe meewerken aan Bestor? voor praktische informatie over meewerken.
Inspiratie voor nieuwe notities
Hier vind je een aantal lijsten van notities die momenteel nog op Bestor NL ontbreken.
Hotlist Gewenste notities Dit zijn notities die nog niet bestaan, maar waarnaar gevraagd wordt vanuit andere notities. De gevraagde notities zijn gerangschikt van meest naar minder gevraagd.
|
Hotlists van te vertalen notities
|
Hotlist van de Users Vul deze lijst aan met onderwerpen waarvan jij vindt dat ze een notitie in Bestor verdienen. Motiveer je voorstel. Misschien maak een andere Gebruiker de notitie! |
Befaamde Belgen Hier vind je figuren en organen die eigenlijk op Bestor niet zouden mogen ontbreken, maar nog geen notitie bezitten.
|
Overzicht van alle Mediawikihandleidingen
- Editing pages: hier vind je info over hoe je wijzigingen in een notitie kan aanbrengen.
- Starting a new page: hier vind je info over hoe je een nieuwe pagina maakt.
- Editing text1: hier vind je info over opmaak, het maken van linken, tabellen etc.
- Editing text2: Hier vind je info over het maken van lijsten, inspringende regels, het cursief of vetjes maken van woorden etc.
- Manuel Wikipedia FR: Hier vind je spiekbriefjes, snelle informatie en kan je uitproberen.
- Zie ook de Tips bij het schrijven.