Bestor Nieuwsbrief 2 (april 2016)
Nieuwsbrief Bekijk Bestor op www.bestor.be! | |
april-mei-juni 2016
| |
Beste lezer, In deze editie richt Bestor de schijnwerpers op de neolithische mijngewelven van Spiennes. Op 3 april mocht deze Henegouwse Werelderfgoedsite namelijk de tweehonderdste verjaardag van zijn ontdekker vieren. Een andere memorabele herdenkingsdatum is die van de vader van het meest mysterieuze deeltje uit de fysica: Robert Brout overleed vijf jaar geleden, op 3 mei 2011. Tot slot heeft Bestor voor u nog enkele wetenschapshistorische tips en tools in petto. Veel leesplezier! |
Robert Brout overleed vijf jaar geledenIndien Robert Brout niet op 3 mei 2011 was gestorven, dan had ons land er een Nobelprijswinnaar bij gehad. Het waren zijn collega’s François Englert en Peter Higgs die in 2013 de Nobelprijs in ontvangst mochten nemen. Brout liep helaas de erkenning mis, maar zijn naam leeft verder in het Brout-Englert-Higgsboson, het elementaire deeltje dat hij zijn hele carrière lang onderzocht.
Albert Toilliez, de man van SpiennesOp 3 april 1816, exact tweehonderd jaar geleden, werd Albert Toilliez geboren. De naam doet vast geen belletje rinkelen, maar de gemeente Spiennes heeft veel aan deze amateurgeoloog te danken. Toilliez was de eerste die vermoedde dat de miljoenen steensplinters op Camp à Cayaux in Spiennes het resultaat van menselijk vakmanschap waren.
Tips en tools rond wetenschapsgeschiedenis
Bestor wordt gecoördineerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
|