Bestor Nieuwsbrief 2 (april 2016)

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search

Logo Bestor.jpg
Belgian Science and Technology Online Resources

Nieuwsbrief

Bekijk Bestor op www.bestor.be!
april-mei-juni 2016

Beste lezer,

In deze editie richt Bestor de schijnwerpers op de neolithische mijngewelven van Spiennes. Op 3 april mocht deze Henegouwse Werelderfgoedsite namelijk de tweehonderdste verjaardag van zijn ontdekker vieren. Een andere memorabele herdenkingsdatum is die van de vader van het meest mysterieuze deeltje uit de fysica: Robert Brout overleed vijf jaar geleden, op 3 mei 2011. Tot slot heeft Bestor voor u nog enkele wetenschapshistorische tips en tools in petto.

Veel leesplezier!


Robert Brout

Robert Brout overleed vijf jaar geleden

Indien Robert Brout niet op 3 mei 2011 was gestorven, dan had ons land er een Nobelprijswinnaar bij gehad. Het waren zijn collega’s François Englert en Peter Higgs die in 2013 de Nobelprijs in ontvangst mochten nemen. Brout liep helaas de erkenning mis, maar zijn naam leeft verder in het Brout-Englert-Higgsboson, het elementaire deeltje dat hij zijn hele carrière lang onderzocht.


Kom meer te weten over deze Amerikaans-Brusselse topfysicus [meer weten]


Speerpunten uit Spiennes. G. Focant ©Div. Pat MRW op www.minesdesspiennes.org.

Albert Toilliez, de man van Spiennes

Op 3 april 1816, exact tweehonderd jaar geleden, werd Albert Toilliez geboren. De naam doet vast geen belletje rinkelen, maar de gemeente Spiennes heeft veel aan deze amateurgeoloog te danken. Toilliez was de eerste die vermoedde dat de miljoenen steensplinters op Camp à Cayaux in Spiennes het resultaat van menselijk vakmanschap waren.


De Henegouwer had gelijk: Spiennes bleek een van de grootste én oudste neolithische mijnen van Europa te herbergen. Tussen 4300 en 2200 voor onze tijdrekening groeven onze voorouders hier ingenieuze gewelven voor de ontginning van silex. Daarmee vervaardigden ze ter plekke handbijlen, speren en andere instrumenten. Spiennes is deze maand dan ook beslist een bezoek waard!


Kom meer te weten over de ontdekking van de mijnsite van Spiennes [meer weten]


Cover Embattled Territory

Tips en tools rond wetenschapsgeschiedenis


Wetenschapsgeschiedenis leeft! Zoveel is zeker. En dat levert alweer een aantal boeiende publicaties en projecten op.


De History of Science Society presenteerde zopas haar nieuwe bibliografische databank Isis CB Explore. Bestor deed de test en besloot: 'De databank is een interessante en vooral gebruiksvriendelijke tool. Een aanrader voor zij die de geschiedenis van de wetenschappen, technologie en geneeskunde onderzoeken'.[meer weten]


Embattled Territory. The circulation of knowledge in the Spanish Netherlands - Dupré, De Munck, Thomas en Vanpaemel (eds.)
In dit boek stellen de auteurs vanuit het perspectief van de wetenschapsgeschiedenis de traditionele visie op de Spaanse Nederlanden in vraag [meer weten]


Medisch laboratorium of universitair bedrijf? Het Instituut voor Bacteriologie te Leuven - Snaet en Van Paemel
Aan de hand van rijk historisch beeldmateriaal vertelt dit boekje voor het eerst het verhaal van een bijzonder gebouw, zijn bouwgeschiedenis en zijn bewoners [meer weten]



Bestor wordt gecoördineerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
BESTOR wordt financieel ondersteund door de FOD Federaal Wetenschapsbeleid.