Osiris
Wetenschapstijdschrift, opgericht in 1936 door Georges Sarton.
Historiek
Osiris werd in 1936 opgericht door de uitgeweken, van oorsprong Gentse wetenschapshistoricus Georges Sarton, als aanvulling bij het eveneens door hem gestichte wetenschapstijdschrift Isis. In tegenstelling tot Isis diepte elk volume van Osiris een specifiek thema uit. Sarton voerde lange tijd vanuit zijn nieuwe thuisbasis in Washington de redactie van het tijdschrift aan, terwijl de uitgave ervan in Brugge gebeurde. Hij onderhield regelmatige contacten met zijn Belgische vrienden en collega’s. Daardoor was Belgische wetenschapsgeschiedenis een tijdlang prominent aanwezig in de beide tijdschriften: verschillende Belgische auteurs dienden artikels in en stuurden hun overzeese collega nieuw verschenen boeken en inlichtingen over de gebeurtenissen in België. Het zesde volume van Osiris (1939) droeg Sarton op aan zijn Gentse leermeester Joseph Bidez en het achtste (1948) aan de Antwerpse ingenieur en vertaler van Griekse mathematische werken Paul Ver Eecke (1867 -1959).
Na de Tweede Wereldoorlog liet Sarton het redactiewerk meer en meer – en ten slotte definitief – over aan de Belgische wetenschapshistorici Adolphe Rome en Joseph Mogenet. De twee werden bijgestaan door hun collega’s Albert Lejeune, Georges Lemaître, Armand Louis, Charles Manneback, Maurice Michaux, Gaston Polspoel en Franz Sondervorst. Zij verzorgden vanaf de jaren 1950 tweejaarlijks de redactie van een nieuw volume, terwijl de History of Science Society naar alle waarschijnlijkheid het beheer van het tijdschrift op zich nam. In de jaren 1960 kwijnde Osiris weg, met nog slechts twee volumes (in 1962 en 1968). In 1968 viel het doek over de onderneming van de ondertussen overleden Sarton.
In 1985 blies de History of Science Society Osiris nieuw leven in. Vanaf dit moment verscheen opnieuw jaarlijks een volume van het wetenschapstijdschrift. Het belicht telkens een ander belangwekkende thema in de geschiedenis van de wetenschappen, zoals wetenschappen en oorlogspolitiek, wetenschap en de stad of wetenschap in de maatschappij. De uitgave ervan is in handen van de University of Chicago Press.
Externe link
Bibliografie
- Vanpaemel, Geert, “Versnippering of diversiteit? De Belgische wetenschapsgeschiedenis na de tweede wereldoorlog”, in: Studium, 6(3-4), 149–158. DOI:http://doi.org/10.18352/studium.9271.
- Vanpaemel, Geert,"Bijlage Wetenschapsgeschiedenis in België", in: Halleux, Robert, Opsomer, Carmélia en Vandersmissen, Jan, Geschiedenis van de wetenschappen in België van de Oudheid tot 1815, Brussel 1998, 429.