Verbond bio-ingenieurswetenschappen Gent

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search

Vereniging van afgestudeerde landbouwkundige ingenieurs van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Gent, opgericht in 1926.

Historiek


In oktober 1926, twee jaar na het afstuderen van de eerste Gentse jaarklasse landbouwkundige ingenieurs, besloten 29 jonge gediplomeerden om het 'Verbond der ingenieurs en licenciaten van de Landbouwhoogeschool van den Staat te Gent' op te richten. Het voorzitterschap werd toevertrouwd aan Julius De Baere, die deze functie tot 1940 bekleedde.[1]

Verbond der ingenieurs en licenciaten van de Landbouwhoogeschool van den Staat te Gent.jpg
Algemene vergadering van de Verbond der ingenieurs en licentiaten van de Landbouwhogeschool van den Staat in Gent, zomer 1934.Bron : De Ingenieur Agronoom, v. 2, n°3, Zomer 1934, p. 6.


Het bureau van het Verbond bestond uit zeven leden, verkozen voor een termijn van vier jaar. Ze vergaderden eens om de drie maanden en riepen de jaarlijkse algemene vergadering bijeen. De hoogleraren van de Landbouwhoogeschool waren ereleden en namen regelmatig deel aan de activiteiten van het Verbond. Bedrijfsleiders uit de landbouwwereld droegen ook bij aan de organisatie als 'Beschermleden'. Het Verbond stond ook in contact met studenten landbouwkundige wetenschappen, die de “Landbouwhoogeschoolskring” in 1922 had opgericht. De Gentse landbouwkundigen waren niet zo veel in vergelijking met hun collega's uit Leuven en Gembloers. Dit verklaart de vele moeilijkheden die de opeenvolgende bureaus ondervonden om hun organisatie in leven te houden.


Naast de bekendmaking van haar officieel blad (opgestart in 1927) was de vereniging tijdens het Interbellum vooral bezig met de verdediging van de professionele belangen van de Gentse landbouwingenieurs, in het kader van een "nijpende positiën-crisis".[2] In 1929 werd er een arbeidsbureau opgericht, onder leiding van professor Van Looy. Elk lid werd uitgenodigd om er vacatures te verspreiden of zich op te geven als werkzoekende. Met dezelfde bedoeling vocht het Verbond voor de bescherming, het prestige en de waarde van het diploma van landbouwkundig ingenieur: ze probeerden invloed uit te oefenen op het curriculum. Samen met hun collega’s uit Leuven en Gembloers kruisten ze de degens met de overheid om de voorrechten van hun gediplomeerden te garanderen. Zo schreef de vereniging in 1933 een brief aan de minister van Openbaar Onderwijs met de eis om het bijkomende verplicht examen om les te geven in het middelbaar landbouwonderwijs af te schaffen.[3] De Leuvense en Gentse landbouwkundigen waren toen afgewezen door de burgerlijke ingenieurs. Daarom richtten ze de Vlaamsche Landbouwkundige Ingenieurs Vereeniging in 1937 op. Na de Tweede Wereldoorlog werd hun titel eindelijk erkend door de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIB) en in 1975 trad het Verbond van de ingenieurs van de Faculteit van Landbouwwetenschappen Gent officieel toe tot de KVIB.


Recent verleden tot heden (1970 - …)


De activiteiten van het Verbond gaan vandaag voort. Zijn doel is voornamelijk de contacten tussen alumni te onderhouden. Dit gebeurt door middel van conferenties, bezoeken aan fabrieken, plantages of laboratoria, excursies, feesten en gastronomische avonden, enz. Sinds 1970 organiseert de vereniging de "Verbondsprijs", die een student beloont die zich tijdens zijn studie bijzonder heeft onderscheiden. Ook probeert de vereniging om het hoger onderwijs en de bedrijfswereld dichter bij elkaar te brengen, door zijn "Bedrijvendagen". Bij deze gelegenheid, kunnen de gediplomeerden bij bedrijven solliciteren, studenten leren over hun mogelijke werkgelegenheden, professoren programmahervormingen bespreken met landbouwbedrijven en landbouwbedrijven nuttige innovaties ontdekken die door de laboratoria van de faculteit zijn uitgevonden.


Bibliografie

  • Bulletijn van het Verbond der ingenieurs en licenciaten van de Landbouwhoogeschool van den Staat te Gent, 1929-1932.
  • De Ingenieur-Agronoom, 1933-1940.
  • Verbondsnieuws. Kontaktblad van het verbond van de ingenieurs van de Faculteit van Landbouwwetenschappen, 1972-1992.
  • Faculteit Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Jubileumboek (1920-1995), Gent, Snoeck-Ducaju, 1995.


Website

Het Verbond bio-ingenieurswetenschappen Gent heeft een eigen website.


Noten

  1. >“65 jaar verbond, 30 jaar verbondsnieuws” in Verbondsnieuws. Kontaktblad van het verbond van de ingenieurs van de Faculteit van Landbouwwetenschappen, 1992, 1er trimestre, p. 66.
  2. Bulletijn van het Verbond der ingenieurs en licenciaten van de Landbouwhoogeschool van den Staat te Gent, 1932, p. 4.
  3. Verbond der ingenieurs en licentiaten der Landbouwhoogeschool van Gent, Gent, aan de Minister van Openbaar Onderwijs, Brussel, 30/06/1933 in De Ingenieur-Agronoom, Zomer 1934, p. 25-26.