Difference between revisions of "Bestor Nieuwsbrief 1 (januari 2015)"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
m
m
Line 13: Line 13:
 
{| style="margin: auto; width:85%; border:2px solid #DC143C;"
 
{| style="margin: auto; width:85%; border:2px solid #DC143C;"
 
| style="text-align:left; white-space:wrap;" |
 
| style="text-align:left; white-space:wrap;" |
<br/>[[file: Belgische universiteitje Amersfoort.png|left| Bron: [http://www.archiefeemland.nl/collectie/fotos/detail?id=464bfee8-dc46-11df-a9e7-7590f0316edd Collectie Archief Eemland.]|350px]]
+
<br/>[[file: Belgisch universiteitje themaverhaal.png|left| Bron: [http://www.archiefeemland.nl/collectie/fotos/detail?id=464bfee8-dc46-11df-a9e7-7590f0316edd Collectie Archief Eemland.]|350px]]
 
===<font color="DC143C"><big><big> De Belgenuniversiteit van Amersfoort (1915)</big></big></font>===
 
===<font color="DC143C"><big><big> De Belgenuniversiteit van Amersfoort (1915)</big></big></font>===
  
Line 19: Line 19:
 
<br clear="all">
 
<br clear="all">
 
* Lees [[De Belgische nooduniversiteit van Amersfoort (1915)|hier het volledige themaverhaal]]
 
* Lees [[De Belgische nooduniversiteit van Amersfoort (1915)|hier het volledige themaverhaal]]
* Zie ook de andere wetenschapsverhalen over de Groote Oorlog  op Bestor: [[Wetenschap onder bezetting (1914-1918)]] en [[ Athena uit het puin: Wetenschap na de Groote Oorlog]]
+
* Zie ook de andere wetenschapsverhalen over de Groote Oorlog  op Bestor: [[Wetenschap onder bezetting (1914-1918)]] en [[Athena uit het puin: wetenschap na de Groote Oorlog]]
 
<div style="text-align:right;">[[#top|<font color="DC143C">Naar boven</font>]]</div>
 
<div style="text-align:right;">[[#top|<font color="DC143C">Naar boven</font>]]</div>
 
----
 
----

Revision as of 11:52, 8 December 2014

Logo Bestor.jpg
Belgian Science and Technology Online Resources

Nieuwsbrief

Bekijk Bestor op www.bestor.be!
Januari 2015

Beste lezer,

Nu 2014 voorgoed in de annalen van de geschiedenis is bijgeschreven, pakt Bestor uit met een reeks feestelijke gebeurtenissen om het nieuwe jaar extra luister bij te zetten. Zo is het exact honderd jaar geleden dat op Nederlandse bodem een Belgische universiteit tot stand kwam. Het verhaal over dit opmerkelijke transnationale onderwijsproject bleef tot op vandaag in de schaduw van de collectieve oorlogsherinnering. Ook de Belgische peer, ons sappigste exportproduct, heeft iets te vieren: de 250ste verjaardag van haar bezieler Jean-Baptiste van Mons. Ten slotte viert ook de Koninklijke Sterrenwacht feest: over haar geschiedenis verscheen namelijk onlangs een prachtig geïllustreerd boek.

Veel leesplezier!


Bron: Collectie Archief Eemland.

De Belgenuniversiteit van Amersfoort (1915)


Exact honderd jaar geleden, in de januarikou van 1915, zag ze het licht. De Belgische universiteit van Amersfoort. Een universiteit op Nederlandse bodem, speciaal voor gevluchte Belgen. Terwijl in hun vaderland universiteiten en hogescholen één na één de poorten sloten, konden Belgische geïnterneerde studenten in Nederland college volgen in een universiteitje dat speciaal voor hen was opgericht. Een jaar lang slechts, want al in november viel het doek over deze opmerkelijke intellectuele vrijhaven…



Poir Beurré Colmar Van Mons.png

De Belgische peer viert feest


Belgiës sappigste exportproduct viert dit jaar de 250ste verjaardag van een van zijn belangrijkste bezielers: Jean-Baptiste Van Mons (1765-1842). Deze wereldvermaarde Brusselse tuinbouwkundige kan gerust de prins van de Belgische perenveredeling worden genoemd. Van Mons ontwikkelde maar liefst vijfhonderd nieuwe perensoorten, waaronder de nog steeds populaire Beurré de Mérode (de Dubbel Flip) en de onlangs herontdekte Vlezenbeek. De kwaliteit van Van Mons’ peren was gekend tot in Amerika.


Dankzij de perenpassie van mannen als Van Mons stootte de Belgische pomologie in de negentiende eeuw door naar de wereldtop. Vandaag speelt de Belgische peer nog steeds een glansrol op buitenlandse veilingen. Sinds enkele jaren verleidt ze zelfs de Chinese markt.



Kaft histoire de l observatoire.jpg

Sterren in de kijker


De Académie royale de Belgique zet in haar collectie Mémoires de la Classe des Sciences de Koninklijke Sterrenwacht in de kijker. In een rijkelijk geïllustreerd boek graaft auteur Pierre Verhas naar de wortels van één van de oudste wetenschappelijke instellingen van ons land. Verhas is behalve amateur-astronoom ook redacteur van Ciel et terre, tijdschrift van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Hij schreef eerder al een memoire over de Belgische astronoom Jean-Charles Houzeau.


Bestor wordt gecoördineerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
BESTOR wordt financieel ondersteund door de FOD Federaal Wetenschapsbeleid.