|
Vrede
|
|
Op elf november 1918 herademt de Belgische bevolking. De heropbouw van het zwaar gehavende land kan beginnen. Wetenschappers blijken meer dan ooit onmisbaar. Een optimistisch elan spreidt zich over de samenleving uit. En wetenschap deelt in dat opborrelend vooruitgangsgeloof.
|
Voorbereiding
Voorbereiding
Al tijdens de oorlog bereiden wetenschappers, op vraag van de overheid, de wederopbouw voor. Cruciaal vraagstuk hierbij is hoe men na de oorlog een eventuele boycot van de Duitse industrie kan opvangen met binnenlandse productie.
Heropbouw
Heropbouw
Na de oorlog begint wetenschap aan een onstuitbare 'marche de gloire'. Niet alleen doen beleidsmakers beroep op wetenschap voor de heropbouw van het land. Maar ook omgekeerd krijgt de uitbouw van de wetenschappelijke infrastructuur een verrassend prominente plaats in het herstelplan.
Vooruitblik
Vooruitblik
De naoorlogse samenleving blikt vooruit naar een betere, modernere toekomst, met nieuwe exploratie- en exploitatiemogelijkheden en een voorname rol voor wetenschap.
Reflectie
Reflectie
Het voorbije oorlogsgeweld roept ook op tot reflectie. Vrouwen reflecteren over hun rol in de maatschappij en staan klaar om de universiteitsbanken te bestormen. Dit verandert het uitzicht van het wetenschapsbedrijf voorgoed. Ook binnen de wetenschap wordt het oude in vraag gesteld. Belgische wetenschappers benaderen hun Duitse collega's nu met argwaan en afkeer. De sterke internationale banden die wetenschap kenmerkten, lijken door de oorlog verbroken. Voorgoed?