Bestor Nieuwsbrief/1 (juli 2014)
Nieuwsbrief Bekijk Bestor op www.bestor.be! | |
juli 2014
| |
Beste lezer, Bestor gaat van start met een nieuwsbrief! Deze zal vier maal per jaar verschijnen en je informeren over de recente activiteiten van Bestor. Bestor is een online databank van notities, historische bronnen en illustraties over de Belgische wetenschappen gedurende de laatste drie eeuwen. Deze gegevens worden aangeboden op maat van een divers publiek: onderzoekers, journalisten, wetenschapscommunicatoren, scholen en het brede publiek. In deze eerste nieuwsbrief mogen wij de succesvolle afronding van twee digitale inventarisatieprojecten aankondigen. Het ene behandelt de wereld van de Nationale Plantentuin en zijn avontuurlijke medewerkers, de andere graaft diep in het boeiende milieu van de Musea voor Kunst en Geschiedenis en zijn archeologen. Het Bestorteam zet nu de tanden in een nieuw inventarisatieproject: Dames doen niet aan wetenschap?! Daarvoor doen we ook beroep op jouw hulp! In deze nieuwsbrief lees je ook meer over George Lemaître, de Belgische vader van de Big bang, die in de zomermaanden in de kijker wordt gezet. |
Geschiedenis van de Nationale Plantentuin online beschikbaarDe Nationale Plantentuin van Meise wortelt diep in de Belgische geschiedenis. Meer precies, in het jaar 1826, toen een aantal amateurplantkundigen en tuinbouwliefhebbers een botanische hortus oprichtte in wat nu hartje Brussel is. De plantentuin was doorheen zijn lange historie nu eens een site van geleerde studie, dan weer een lusthof voor de Brusselse elite, een forellenkweekcentrum en tijdens de Belgische Revolutie zelfs een slagveld! In de Jardin Botanique wedijverden de wetenschappelijke ambities van plantkundigen en de meer commercieel geïnspireerde aspiraties van tuinbouwers met elkaar. Ondertussen ging achter de schermen van de Plantentuin vanaf 1870 een energiek team aan de slag: botanici en tuinbouwkundigen, verzamelaars en avontuurlijke plantenjagers, veldonderzoekers en microscopisten, tekenaars en tuiniers, amateurplantkundigen en vrijwilligers. Zij collectioneerden, inventariseerden en onderzochten in opdracht van de staat en maakten de plantencollecties tot wat ze vandaag zijn.
Geschiedenis van de Musea voor Kunst en Geschiedenis online beschikbaarIn de zomer van 1835 werd het eerste museum van België gesticht. Het werd “Musée d'armes anciennes, d'armures, d'objets d'art et de numismatique” genoemd en had als doel om de jonge natie te laten pronken met haar rijke erfgoed. Dankzij vele schenkingen en dotaties slaagde het museum er in om haar bestaande collecties flink uit te breiden. In 1889 verhuisden de collecties van de Hallepoort naar een nieuwe locatie in het Jubelpark. Na verschillende naamsveranderingen kreeg het museum ten slotte ook zijn naam zoals we die vandaag kennen: het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis!
Dames doen niet aan wetenschap?!Een laborant, een arts en een apotheker. Dit zijn de drie figuurtjes waarvan speelgoedfabrikant Lego in augustus een vrouwelijke versie op de markt zal brengen. Lego hoopt hiermee zijn vrouwonvriendelijk, stereotyperend imago af te schudden.
Georges Lemaître, vader van de Big BangOp 25 juli wordt de vijfde ESA-cargosatelliet vanuit Kourou in Frans-Guyana richting het International Space Station gelanceerd. Na eerdere satellieten met namen als Einstein, Kepler en Jules Verne, gaat dit ruimtetoestel de lucht in onder de naam Georges Lemaître. 'Door ATV 5 te noemen naar Georges Lemaître eren we een Belgische onderzoeker van wereldklasse, die cruciaal is geweest voor onze kennis van de oorsprong van het heelal', aldus ESA-directeur-generaal Jean-Jacques Dordain.
Wat is Bestor?Bestor wordt gecoördineerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
Jouw wetenschapshistorisch evenement op BestorOp de Bestor welkomstpagina verschijnen regelmatig nieuwsberichten over upcoming events in het domein van wetenschapsgeschiedenis. Wens jij jouw congres, studiedag of seminarie ook op Bestor, geef ons dan een seintje op bestor@rasab.be met vermelding van het evenement en de link naar jouw website. In aanmerking komen enkel evenementen over wetenschapsgeschiedenis met een locatie in België. |