Brasseur, Jean-Baptiste (1802-1868)
Wiskundige en professor aan de Universiteit van Luik, geboren te Esch-sur l’Alzette (nabij de stad Luxemburg) op 21 juni 1802 en overleden te Luik op 13 mei 1868.
Biografie
Jean-Baptiste Brasseur werd geboren te Esch-sur l’Alzette op 21 juni 1802. Hij was het oudste kind uit een bescheiden gezin. Hij startte zijn opleiding via zelfstudie, nadien kreeg hij les van een privé-leraar. Vervolgens ging hij studeren aan het Atheneum van Luxemburg.[1]
In 1824 startte hij met zijn opleiding aan de Faculteit Wetenschappen aan de Universiteit van Luik. Hij volgde onder meer de cursussen van Delvaux en van Dandelin.
In 1829 promoveerde hij tot doctor in de natuurkunde en de wiskunde.
Vervolgens vertrok hij naar Parijs en volgde er les aan het Collège de France en de Sorbonne. Hij schoolde zich bij in het versnijden van stenen en in balkconstructies.[2]
In 1830 na de onafhankelijkheid van België vestigde hij zich in Luik als privé-leraar. Hij werd eveneens kapitein-commandant van de artillerie van de burgerwacht van Luik. Tijdens zijn eerste jaren in België organiseerde hij in de lakenhallen cursussen in de analytische meetkunde en de beschrijvende meetkunde met het oog op het voltooien van het examen voor artillerie-luitenant en hen zo in staat te stellen de rang van kapitein te bereiken.[3] Hij maakte deel uit van de examenjury’s aan de Koninklijke Militaire School. In 1831 werd hij benoemd tot begeleider derde klasse aan Bruggen en Wegen. Hij werd belast met het observeren van de maritieme constructieprojecten in Boom. In hetzelfde jaar trouwde hij met juffrouw Grosfils.[4]
Hij werd professor in de elementaire wiskunde aan de Vrije Faculteit, deze was opgericht ter vervanging van de afgeschafte Faculteit Wetenschappen aan de Universiteit van Leuven. Hij bleef op post tot in 1832. Vervolgens bekleedde hij de functie van lector voor de cursussen beschrijvende geometrie en hogere analye toegepast in de geometrie aan de Universiteit van Luik.
In 1835 na de reorganisatie van de universiteiten, doceerde hij niet langer de cursus analyse. Hij werd titularis van de leerstoel toegepaste mechanica en de beschrijvende geometrie.
Van 1835 tot 1849 doceerde hij de cursus elementaire wiskunde.
In 1837 werd hij buitengewoon hoogleraar, in 1844 promoveerde hij tot gewoon hoogleraar.
Hij was academisch secretaris voor de periode 1838 tot 1839.[5]
Hij werd op 17 december 1847 corresponderend lid van de Académie royale des Sciences et Belles-Lettres de Bruxelles en effectief lid op 14 december 1855.[6]
Hij stichtte samen met Spring en Lacordaire het wetenschappelijk genootschap:Société royale des Sciences de Liège. Hij bekleedde binnen deze organisatie verschillende jaren de functie van secretaris-generaal.
Vanaf 15 juni 1864 was hij eveneens lid van de Société des sciences naturelles du Grand-Duché de Luxembourg.
Op 26 oktober 1860 ontving Brasseur het Ridderkruis van de Leopoldsorde en op 19 februari 1868 werd hij benoemd tot Officier in de Kroonorde door de Nederlandse Koning en door de Aartshertog van Luxemburg.
Hij was lid van de observatiecommissie van de Industriële School.
Hij stierf op 13 mei 1868 aan de gevolgen van een verkoudheid.[7]
Werken
In 1837 publiceerde Brasseur het programme de géométrie descriptive, de 4de editie verscheen in 1867. Dit getuigde van een rigoureuze methode.[8] Deit laatste maakte het mogelijk om de eigenschappen van kwadratische vormen te bepalen door gebruik te maken van de vergelijkende geometrie.
Zijn belangrijkste werk was Mémoire sur une nouvelle méthode d’application de la géométrie descriptive à la recherche des propriétés de l’étendue. Hij basseerde zich op een "hoofdstelling van de integraalrekening" en bewees door enkele eenvoudige demonstraties de "nieuwe geometrie" die werd gecreëerd door Newton, Pascal, Brianchon, enz ...[9] In 1855 publiceerde hij zijn resultaten.
In 1868 publiceerde François-Jacques-Philippe Folie, een leerling van Brasseur, de cursus toegepaste mechanica.
Publicaties
- De resolubilitate functionum algebricarum integrarum in factores primi vel secundi gradus, Luik, 1829.
- Programme du cours de géométrie descriptive donné par J. B.Brasseur, Luik : Dessain, 1837.
- 2de editie, 1850
- 3de editie, 1860
- 4de editie, Luik : Sazonoff, 1867.
- Applications des projections cotées à diverses recherches sur l’étendue, Luik, 1841.
- "Lignes de courbure de quelques surfaces exprimées par des équations différentielles partielles, et note sur une propriété de l’hyperboloïde à une nappe, et du paraboloïde hyperbolique", in Mémoires de la Société royale des sciences de Liège, vol. 1, 1843, p. 263.
- "Sur la double génération des surfaces du second degré par le mouvement d’un cercle", in Mémoires de la Société royale des sciences de Liège, vol. 1, 1843, p. 157.
- Note sur un nouvel énoncé des conditions d’équilibre d’un système de forces, Luik, 1846.
- "Transformation du principe des moments en celui des vitesses virtuelles et note sur une construction géométrique de la surface d’élasticités", in Mémoires de la Société royale des sciences de Liège, vol. 4, 1849, p. 379.
- "Note sur une construction graphique de centre de gravité d’un polygone quelquonque, en supposant connue la construction du centre de gravité du triangle", in Mémoires de la Société royale des sciences de Liège, vol. 4, 1849, p. 449.
- Précis du cours de mécanique appliquée, uitgegeven door F. Folie, Luik, 1868.
- "Exposition nouvelle des principes du calcul différentiel et intégral", uitgegeven door F. Folie, in Mémoires de la Société royale des sciences de Liège, vol. 3, 1868.
Publicaties aan de Academie
- "Mémoire sur divers lieux géométriques du second degré, déterminés par la géométrie descriptive", in Mémoires couronnés et mémoires des savants étrangers, publiés par l'Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique, vol. 21, Brussel : Hayez, 1846.
- "Sur une nouvelle méthode d'application de la géométrie descriptive à la recherche des propriétés de l'étendue", in Mémoires de l’Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique, vol. 29, Brussel : M. Hayez, 1855, p. 1-148.
- Verschillende rapporten en notities in de Bulletins de l’Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique.
Bibliografie
- GODEAUX, Lucien, "Brasseur (Jean-Baptiste)", in Biographie Nationale, vol. 29, Brussel : Établissement Émile Bruylant, 1956, kol. 362-365.
- LIAGRE, Jean-Baptiste, "Notice sur J.-B. Brasseur, membre de l’Académie", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1896, p. 121-146.
- "Brasseur (Jean-Baptiste) ", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 77-89.
Noten
- ↑ "Brasseur (Jean-Baptiste) ", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 77.
- ↑ LIAGRE, Jean-Baptiste, "Notice sur J.-B. Brasseur, membre de l’Académie", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1896, p. 123.
- ↑ "Brasseur (Jean-Baptiste) ", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 82.
- ↑ GODEAUX, Lucien, "Brasseur (Jean-Baptiste)", in Biographie Nationale, vol. 29, Brussel : Établissement Émile Bruylant, 1956, kol. 363
- ↑ "Brasseur (Jean-Baptiste) ", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 79.
- ↑ GODEAUX, Lucien, "Brasseur (Jean-Baptiste)", in Biographie Nationale, vol. 29, Brussel : Établissement Émile Bruylant, 1956, kol. 363.
- ↑ "Brasseur (Jean-Baptiste) ", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 83.
- ↑ LIAGRE, Jean-Baptiste, "Notice sur J.-B. Brasseur, membre de l’Académie", in Annuaire de l’Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique, 1896, p. 126.
- ↑ "Brasseur (Jean-Baptiste) ", in LE ROY, Alphonse, Liber memorialis, l’université de Liége depuis sa fondation, Luik: Imprimerie de J.-G. Carmanne, 1869, kol. 81.