Difference between revisions of "Bestor Nieuwsbrief 2 (april 2015)"

From Bestor_NL
Jump to: navigation, search
m
m
 
Line 20: Line 20:
 
----
 
----
 
[[File:Coremans.jpg|230px|left|Portret van Paul Coremans.]]<br/>
 
[[File:Coremans.jpg|230px|left|Portret van Paul Coremans.]]<br/>
 
 
===<font color="DC143C"><big><big> Een Belgische Monuments Man</big></big></font>===
 
===<font color="DC143C"><big><big> Een Belgische Monuments Man</big></big></font>===
  

Latest revision as of 09:19, 7 July 2015

Logo Bestor.jpg
Belgian Science and Technology Online Resources

Nieuwsbrief

Bekijk Bestor op www.bestor.be!
April 2015

Beste lezer,

Het Brits tijdschrift Philosophical Transactions viert zijn 350ste jubileum. Het is daarmee de oudste en langstlopende periodiek ter wereld. Voor Bestor een geschikt moment om ook het oudste Belgische wetenschapsbulletin in de kijker te zetten. Nog een verjaardag springt eruit: 50 jaar geleden overleed de gerenommeerd kunstchemicus Paul Coremans. Het Instituut voor Kunstpatrimonium huldigt haar stichter met een symposium. Tot slot zet Bestor met de internationale studiedag ‘Heroic Journeys’ de straffe madammen van de wetenschapsgeschiedenis in de schijnwerpers.

Veel leesplezier!

Voorblad van de eerste jaargang van de Philosophical Transactions, 1665.

Oudste wetenschapsblad viert 350 lentes

De Britse Academie voor Wetenschappen viert dit voorjaar het 350ste bestaan van haar tijdschrift. Fierheid is gepast: de Philophical Transactions, waarvan het eerste nummer op 6 maart 1665 verscheen, is het langstlopende wetenschapstijdschrift ooit. Van bij het ontstaan oogstte het blad succes en werd het in vele landen geïmiteerd. Op "Belgisch" grondgebied duurde het langer voor gelijkaardige grootschalige projecten van de grond kwamen. Op de teller van ons oudste nationaal tijdschrift, de Correspondance mathématique et fysique, staat 190 jaar. Maar de korte geschiedenis van de Correspondance (1825-1838) en zijn stichters Adolphe Quetelet en Jean Garnier is minstens even bewogen als die van zijn gevierde Britse voorbeeld… [meer lezen]



Portret van Paul Coremans.

Een Belgische Monuments Man

Het was een krantenannonce die de jonge scheikundige Paul Coremans in de wereld van de kunst deed belanden. Hij die nooit een krant uitlas, botste via dit gelukkig toeval op de job van zijn leven. Coremans was de stichter en eerste directeur van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIKIRPA). Hij was een stuwende kracht achter de ontwikkeling van een natuurwetenschappelijk beleid rond conservatie en restauratie van kunstwerken. Na de Tweede Wereldoorlog zette Coremans zich in voor de repatriëring van gestolen kunstwerken uit Duitsland. Onder meer de restauratie van het door de nazi’s geroofde Lam Gods en de ontmaskering van de Vermeervervalser vestigden de internationale reputatie van deze bescheiden man voorgoed.

  • Kom meer te weten over de onvermoeibare Belgische Monuments Man [naar Bestor]
  • Op 15-17 juni 2015 huldigt het KIKIRPA haar stichter met het Internationaal Symposium Paul Coremans [meer info]

Marie-Anne Libert. Bron: Belgique horticole, 18 (1868), voorblad.

Straffe madammen

Bijna de hele negentiende eeuw lang bleven de poorten van de Belgische universiteiten voor vrouwen gesloten. Het diploma hoger onderwijs en de daaraan gekoppelde wetenschappelijke beroepen waren exclusief het domein van mannen. Toch waagden zich ook in deze periode al dames aan wetenschap. Voor leergierige vrouwen kwam het erop aan creatief en ondernemend te zijn…


  • Lees alles over deze straffe madammen in ons nieuwe wetenschapsverhaal [naar Bestor]
  • Op 16 juni 2015 co-host Bestor bovendien de internationale workshop Heroic journeys? Networks of women scientists in the late nineteenth and early twentieth century [meer info]


Gratis inschrijven kan tot 8 juni via bestor@rasab.be


Bestor wordt gecoördineerd door het Nationaal Comité voor Logica, geschiedenis en filosofie der wetenschappen in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
BESTOR wordt financieel ondersteund door de POD Federaal Wetenschapsbeleid.