Portaal: De Groote Oorlog - na 1918

From Bestor_NL
Revision as of 08:04, 18 September 2018 by Bestor (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Vrede

Op elf november 1918 herademt de Belgische bevolking. De heropbouw van het zwaar gehavende land kan beginnen. Wetenschappers blijken meer dan ooit onmisbaar. Een optimistisch elan spreidt zich over de samenleving uit. En wetenschap deelt in dat opborrelend vooruitgangsgeloof.



Voorbereiding

Voorbereiding


Al tijdens de oorlog bereiden wetenschappers, op vraag van de overheid, de wederopbouw voor. Cruciaal vraagstuk hierbij is hoe men na de oorlog een eventuele boycot van de Duitse industrie kan opvangen met binnenlandse productie.

Lehavreportaal.jpg
De regering in ballingschap ordonneert diverse onderzoeksopdrachten, waaronder de oprichting van een laboratorium in Le Havre.

BASF in Ludwigshafen, 1881.
Onder meer het Genootschap van ingenieurs van de ULiège en wetenschappers van het Solvay instituut bestuderen in illegale werkgroepen het Duitse wetenschapswonder.





Heropbouw

Heropbouw


Na de oorlog begint wetenschap aan een onstuitbare 'marche de gloire'. Niet alleen doen beleidsmakers beroep op wetenschap voor de heropbouw van het land. Maar ook omgekeerd staat de uitbouw van de wetenschappelijke infrastructuur verrassend hoog in de agenda van het herstelplan.

IJzeroverstromingenportaal.jpg
Botanicus Jean Massart zet zijn expertise in voor het herstel van het IJzerlandschap. TE VERSCHIJNEN

Promotieposter van het Belgian Relief Fund
Het grote aandacht voor de noodlijdende wetenschappelijke infrastructuur wordt duidelijk in de oprichting van de Universitaire Stichting en de Belgian American Educational Foundation in 1920.

Francquiportaal.gif
Zakenman Emile Francqui is een trekkersfiguur in de fondsenwerving voor de Belgische academische wetenschapsinfrastructuur.




Vooruitblik

Vooruitblik


De naoorlogse samenleving blikt vooruit naar een betere, modernere toekomst, met nieuwe exploratie- en exploitatiemogelijkheden. Van die toekomst van welvaart en voorspoed is wetenschap de sleutel.

Wagenarbeidslabo.png
Na de oorlog wordt wetenschap beschouwd als basis voor de uitbouw van een moderne, welvarende maatschappij.

Nfwoportaal.png
Het vertrouwen in zuivere wetenschap als welvaartbrenger kristalleert in 1928 in de oprichting van het NFWO.

Het Rijkslaboratorium voor Arbeidsbescherming
Ook de regering kiest voor efficiënte beleid gestoeld op wetenschap. Onder andere het ISO, het NIDO en tal van rijkslandbouwstations zien het licht.



Reflectie

Reflectie


Het voorbije oorlogsgeweld roept ook op tot reflectie. Vrouwen reflecteren over hun rol in de maatschappij. En dit brengt ook voor het wetenschapsbedrijf veranderingen met zich mee. Ook Belgische wetenschappers stellen het oude in vraag. De sterke internationale banden die wetenschap kenmerkten, lijken door de oorlog verbroken. Voorgoed?

Geenafbeelding.png
In de Belgische wetenschapswereld maakt bewondering plaats voor anti-Duitse gevoelens. Al maakt dat de praktijk soms erg complex. TE VERSCHIJNEN

Vonbissinggroepsportret.gif
Ook de vijand binnenin, de activistische hoogleraren van de Vlaamsche Hoogeschool worden op het schavot gebracht.

Vrouwelijke studenten (jaren 20). Universiteitsarchief KU Leuven
Heel wat vrouwen staan klaar om een actieve rol in het wetenschapsbedrijf op te nemen. Je vindt hun namen onder De eerste professionals en Vrouw/wetenschapper 2.0.