La Correspondance, oudste Belgische wetenschapsblad
De Royal Society of Londen viert dit voorjaar het 350ste bestaan van haar tijdschrift. Fierheid is gepast: de Philosophical Transactions, waarvan het openingsnummer op 6 maart 1665 verscheen, is het eerste en dus langstlopende wetenschapstijdschrift ooit. Van bij het ontstaan oogstte het blad internationaal succes en werd het in vele landen geïmiteerd. Op "Belgisch" grondgebied duurde het veel langer voor gelijkaardige grootschalige projecten van de grond kwamen. Op de teller van ons oudste nationaal tijdschrift, de “Correspondance mathématique et fysique”, staan 190 lentes. Maar de korte geschiedenis van de Correspondance (1825-1838) is minstens even bewogen als die van zijn gevierde Britse voorbeeld.
De Republiek der LetterenDe astronoom-wiskundige Adolphe Quetelet was de eerste die het nut zag van een eigen tijdschrift gewijd aan natuurwetenschappen, wiskunde en fysica in het bijzonder. Volgens Quetelet werden deze disciplines in België grondig ondergewaardeerd. Het tijdschrift zou ook de banden tussen Belgische (Zuid-Nederlandse) geleerden aanhalen. Quetelet droomde van een 'République des Sciences', die samenwerking tussen de hopeloos verdeelde Belgische geleerden zou stimuleren.
De Correspondance Mathématique et FysiqueIn 1825 was de kogel door de kerk: onder de naam Correspondance mathémathique et fysique kondigden de twee mannen de nakende lancering van hun nieuwe wetenschapsbulletin aan. Zoals de naam aangaf, zou het blad zich aan wiskunde en fysica wijden. Ook verwante wetenschappen, zoals astronomie, meteorologie en statistiek zouden een volwaardige plaats krijgen. Garnier pleitte er nog voor om het tijdschrift ook voor andere disciplines, zoals biologie en andere natuurwetenschappen (histoire naturelle) open te stellen. Maar dat voorstel botste op een geërgerde Quetelet. Chemie kon er nog net bij, aldus deze laatste, maar natuurhistorie, dat was er toch teveel aan. Het tijdschrift had er geen behoefte aan om dicht te slibben 'met studies over pomologie, perologie en andere confituren’.[1]
'Ons rotverwend kind'Bij de lancering telde de Correspondance honderd abonnees, die hadden ingetekend voor zeven florijnen per jaar. Hun namen kregen een vermelding voorin. De Koninklijke Academie van Brussel was vertegenwoordigd in de personen van onder meer Gaspard Pagani, Germinal Dandelin en Jacobus Utenhoven. Verder bevatte de lijst intekenaars van de zes rijksuniversiteiten, zoals de Luikse chemiehoogleraar Jean Delvaux, de Gentse studenten wetenschappen Daniel Mareska en Pierre Verhulst en de Leuvense De Reiffenberg. Ook middelbare schoolleraren, onder wie Alexis Timmermans en geïnteresseerde wetenschapsamateurs namen een abonnement. Quetelet had de regering in Den Haag zover gekregen dat ook zij inschreef voor twintig exemplaren.
Zie prospectus van de Correspondance pagina 1en pagina 2
Na de CorrespondanceHet wegvallen van de Correspondance liet een leegte in de wetenschapswereld. In 1874 besloten Paul Mansion en Eugène Catalan een vervolg op het blad van Garnier en Quetelet te creëren. De Nouvelle Correspondance Mathématique hield het langer uit dan zijn illustere voorganger. In 1880 werd het op zijn beurt omgedoopt tot Mathesis Het verscheen nog tot 1964.[4] |
Bibliografie
Zie notitie Correspondance mathématique et physique en Annales générales de Sciences physiques voor overzicht van digitaal beschikbare volumes
- Gebaseerd op: Elkhadem, Hossam, "Histoire de la Correspondance mathématique et physique d'après les lettres de Jean-Guillaume Garnier et Adolphe Quetelet", in Bulletin de la Classe des Lettres et des Sciences Morales et Politiques de l'Académie royale de Belgique, 64 (1978), 316-366.
- Mawhin, Jean "De wiskunde", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 104-105
- Dorikens, Maurice,
- Joseph Plateau, een boegbeeld van de natuurkunde, in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, 117.
Noten
- Jump up ↑ 'La pomologie, la poirologie et autres confitures semblables finiraient par envahir nos domaines.' Citaat brief aan Garnier 8 januari 1825, in: Elkhadem, "Histoire de la Correspondance mathématique et physique", 325.
- Jump up ↑ De druk gebeurde bij de Gentse uitgever Vandekerckhove.
- Jump up ↑ Citaat brief aan Garnier, 8 januari 1825, in: Elkhadem, "Histoire de la Correspondance mathématique et physique", 339.
- Jump up ↑ Mawhin, Jean "De wiskunde", in: Robert Halleux, Geert Vanpaemel, Jan Vandersmissen en Andrée Despy-Meyer (red.), Geschiedenis van de wetenschappen in België 1815-2000, Brussel: Dexia/La Renaissance du livre, 2001, vol. 1, p. 104-105.